Erdogan odobrio predloženi sastav privremene vlade

Izvor: RTS, 28.Avg.2015, 20:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Erdogan odobrio predloženi sastav privremene vlade

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan odobrio je sastav privremene vlade koji mu je predložio premijer Ahmet Davutoglu, saopštio je Kabinet predsednika.
Kako se očekuje, u prelaznu vladu neće ući neki od dosadašnjih visokih zvaničnika, među kojima je potpredsednik vlade Ali Babačan, saopštili su zvaničnici, dodajući da su velike izmene ipak malo verovatne, prenosi Tanjug.

Očekuje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << se da Davutoglu večeras iznese detalje o prelaznom kabinetu, čije je formiranje usledilo pošto njegova Partija pravde i razvoja nije uspela da pronađe koalicionog partnera, pošto je na izborima 7. juna izgubila parlamentarnu većinu.
Davutoglu je pre tri dana pozvao opozicione stranke da preuzmu deo odgovornosti i pristupe privremenoj vladi, nudeći im ministarska mesta.
Predsednik Erdogan ranije je imenovao Davutoglua da formira privremenu vladu, koja će voditi zemlju do novih izbora, jer posle dva meseca pregovora propali su pokušaji da se formira vladajuća koalicija.
Dve od tri opozicione stranke u parlamentu odbile su da učestvuju u vladi, a Davutoglu je istakao da njihovi poslanici mogu da dobiju mesta u vladi, čak i ako su lideri njihovih partija protiv toga.
Erdogan je prethodno sazvao prevremene izbore, kako bi prekinuo politički "ćorsokak" nastao posle parlamentarnih izbora 7. juna, na kojima je vladajuća AKP izgubila većinu, prvi put otkako je došla na vlast 2002. godine.
Iako tačan datum izbora nije zvanično objavljen, Erdogan je ranije najavio da bi glasanje moglo da bude održano 1. novembra.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.