Erdogan: Turska će sve učiniti da se odbrani

Izvor: Blic, 04.Avg.2015, 00:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Erdogan: Turska će sve učiniti da se odbrani

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je u ponedeljak da će njegova zemlja "učiniti sve što je neophodno" da bi se odbranila od kurdskih ekstremista.

Erdogan je, po povratku iz posete Aziji, izjavio novinarima da bi kurdske vlasti na severu Iraka trebalo da preduzmu akcije protiv baza Radničke partije Kurdistana (PKK).

"Ako oni to ne mogu, Turska će učiniti sve što je neophodno da bi se odbranila", rekao je Erdogan novinarima koji su ga pratili na putovanju.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
Posle talasa napada na turskoj teritoriji, Ankara je pokrenula vazdušne napade protiv položaja Islamske države u Siriji i ekstremista PKK na severu Iraka.

Broj napada na položaje PKK je dosad, međutim, mnogo veći u odnosu na one protiv Islamske države, navela je agencija AFP.

Erdogan je demantovao da bi moglo da dođe do povraka na 90-te godine, kada je pobuna kurdskih separatista bila na vrhuncu.

"Ne verujem u to. To je nemoguće. Možda oni koji to govore žele povratak na 90-te", naveo je Erdogan.

List Hurijet je objavio na sajtu da je 10 turskih aviona F-16 u popodnevnim satima izvelo nove napada na položaje PKK, kao i da su u operaciji uništena skloništa i skladišta oružja.

U Turskoj se poslednjih nedelju dana razbuktalo nasilje između turskih vlasti i Kurda, koje preti da okonča krhki mirovni proces pokrenut 2012. godine.

Turske vlasti gotovo svakodnevno vrše vazdušne napade na položaje PKK na severu Iraka, dok kurdski pobunjenici napadaju položaje turskih bezbednosnih snaga. U tom nasilju su dosad poginule najmanje 24 osobe, većinom vojnici.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.