Erdogan: Otvorićemo granicu ako to bude neophodno

Izvor: Mondo, 07.Feb.2016, 12:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Erdogan: Otvorićemo granicu ako to bude neophodno

Turska je spremna da, ako to bude neophodno, otvori granicu i pusti u zemlju desetine hiljada sirijskih izbeglica koje su na granici ostale zaglavljene nakon što su pobegle od napada režima, poručio je Redžep Tajip Erdogan.

Foto: IHH via AP

"(Sirijski) režim je sada blokirao deo Alepa... Turska je pod pretnjom. Ako dođu do naših vrata i ne budu imali drugog izbora, ako to bude neophodno, mi to moramo uraditi i pustiti našu braću unutra", rekao je turski >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << predsenik novinarima juče po povratku iz Senegala, prenosi danas AFP.

Turski prelaz na granici sa Sirijom Endžipinar ostao je zatvoren za hiljade izbeglica koje već treći dan čekaju da uđu u Tursku, javio je reporter francuske agencije.

"Ali granica je i dalje otvorena za hitne slučajeve", rekao je neimenovani turski zvaničnik, dodavši da je sedam povređenih sirijskih izbeglica u petak prebačeno u Tursku radi lečenja, a jedna juče.

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu juče je rekao da će njegova zemlja zadržati svoju "politiku otvorene granice" za sirijske izbeglice.

Hiljade Sirijaca, pretežno žene i deca, beže od petka u pravcu turske granice iz severnog sirijskog grada Alepa pred velikom ofanzivom režimskih snaga koju podržavaju ruski vazdušni udari, navodi AFP.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.