Egipat zabranio vojno krilo Hamasa

Izvor: Blic, 31.Jan.2015, 17:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Egipat zabranio vojno krilo Hamasa

Kairski sud za hitna pitanja zabranio je vojno krilo grupe Hamas, sa sedištem u Gazi, označivši ga kao terorističku organizaciju, naveli su danas neimenovani pravosudni zvaničnici.

Sud je utvrdio da su Brigade Izedina el Kasama, ili vojnog krila palestinskog Hamasa, imale ulogu u nedavnim napadima na bezbednosne snage u Egiptu.

Posle svrgavanja vlade u Egiptu 2013, koja je bila naklonjena Hamasu, vlasti u Kairu radile su na uništenju mreže prekograničnih tunela >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << do Gaze, koji su bili od ogromnog značaja za Hamas. Glavni izvor prihoda te organizacije bila je tzv. "tunelina", koju plaćaju oni koji krijumčare robu kroz te podzemne prolaze.

Posle velikog napada u oktobru prošle godine, egipatska vojska je počela da raščišćava tampon zonu duž granice sa Gazom, u pokušaju da uništi i poslednje tunele.

Tunelima ispod egipatsko-izraelske granice krijumčareni su nafta, lekovi, hrana i druga neophodna roba za stanovnike Gaze, koja je pod blokadom Kaira i Jerusalima od kako je tu teritoriju od 1,7 miliona ljudi osvojio Hamas 2007.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.