Egipat: U sukobu sa islamistima poginulo više desetina vojnika

Izvor: Blic, 01.Jul.2015, 22:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Egipat: U sukobu sa islamistima poginulo više desetina vojnika

Sunitski ekstremisti iz Islamske države izveli su danas niz istovremenih napada na položaje egipatske vojske na severu Sinajskog poluostrva gde je poginulo, prema poslednjem bilansu, 70 osoba, pretežno vojnika, a nekoliko desetina njih ranjeno, saopštile su egipatske snage.

Posle te serije napada, izbili su sukobi između vojske i islamista tokom kojih je poginulo 38 džihadista. Vojska je koristila borbene avione F16.

Koordinisani napadi su sprovedeni dan pošto >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je predsednik Egipta, Abdel Fatah el Sisi obećao da će pojačati borbu protiv džihadista i dva dana posle ubistva u atentatu u Kairu egipatskog državnog tužioca Hišama Barakata.

Islamska država je navela da je napala ukupno 15 položaja policije i vojske i izvela tri simultana samoubilačka napada.

Egipatske vlasti kažu da se džihadisti oteli neke vojnike i nekoliko oklopnih vozila.

Militantne grupe na severu Sinajskog poluostrva, koje se naslanja na Izrael i pojas Gaze, bore se sa bezbednosnim snagama već godinama, ali su napadi pojačani u julu 2013, posle puča kojim je svrgnut islamistički predsednik Mohamed Morsi.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Žestoki sukobi džihadista i vojske u Egiptu

Izvor: B92, 01.Jul.2015

Pripadnici Islamske države izveli su niz napada na položaje egipatske vojske na severu Sinajskog poluostrva gde je poginulo 70 osoba, pretežno vojnika...Nekoliko desetina vojnika ranjeno, saopštile su egipatske snage...Posle te serije napada, izbili su sukobi između vojske i islamista tokom kojih...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.