Ebola pogađa i budžete afričkih zemalja

Izvor: RTS, 27.Avg.2014, 23:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ebola pogađa i budžete afričkih zemalja

Epidemija ebole koštaće između jedan i jedan i po odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) Liberiju, Sijera Leone, Gvineju i Obalu Slonovače, procenila je Afička banka za razvoj.

Bezbednost hrane u Liberiji je dovedana u opasnost, virus napada ubrane useve, upozorio je predsednik Afričke banke za razvoj banke Donald Kaberuka na konferenciji u Abidžanu, prestonici Obale Slonovače, preneo je AFP.

"U Liberiji će doći do prehrambene krize ukoliko se hitno ne pozabavimo >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << pitanjem poljoprivrede u toj zemlji", naglasio je Kaberuka.

Ebola će, okvirno, najverovatnije koštatati jedan do jedan odsto BDP-a zemlje Unije reke Mano, organizacije koja okuplja Liberiju, Sijera Leone, Gvineju i Obalu Slonovače - države koje su počele polako da se oporavljaju od dugodišnje krize i civilnih ratova tokom 60-tih, 80-tih i 90-tih godina.

Zbog opasnosti od širanja epidemije ebole zatvoreni su mnogi kopneni i vazdušni granični prelazi u velikom broju afričkih zemalja, koje će skupo koštati trgovinu i privredu tih država, upozoravaju predstavnici Afričke razvojne banke.

"Imidž Afrike doveden je u pitanje zbog ebole, što ugrožava dalje investicije, inače novi adut privrede ovog kontinenta koji je krenuo putem oporavka", ocenio je Kaberuka.

Epidemija ebole odnela je 1.427 ljudskih života, od toga 624 u Liberiji, 406 u Gvineji, 392 u Sijera Leoneu i pet u Nigeriji, navodi se u poslednjem izveštaju Svetske zdravstvene organizacije.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.