Državni tužilac traži istragu protiv predsednice Brazila zbog ometanja istrage

Izvor: Blic, 05.Maj.2016, 00:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Državni tužilac traži istragu protiv predsednice Brazila zbog ometanja istrage

Brazilski državni tužilac zatražio je od najvišeg suda da odobri istragu protiv predsednice Dilme Rusef zbog navodnog ometanja istrage korupcije, javljaju brazilski mediji.

U zahtevu tužioca Rodriga Hanota nalazi se 30 imena, među kojima su pored Dilme Rusef i bivši predsednik Luis Inasio Lula da Silva i zamenik državnog tužioca Hose Eduard Kardoso.

Prema izveštajima medija, predsednica Brzila je pokušala da ugrozi istragu korupcije u državnoj naftnoj kompaniji >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << "Petrobras" imenovanjem Silve za predsednika njenog kabineta ranije ove godine.

Silva, koji je bio na čelu države od 2003. do 2011. godine, optužen je da je imao ključnu ulogu u korupcionaškom skandalu u "Petrobrasu".

Postavljanje Silve za šefa predsedničkog kabineta je odloženo zbog istrage, jer bi time bio zaštićen od mogućeg krivičnog gonjenja.

Pročitajte još:

O zahtevu tužioca odlučiće sudija Vrhovnog suda zadužen za istragu slučaja Petrobras.

Donji dom brazilskog parlamenta odobrio je sredinom aprila pokretanje procedure opoziva predsednice Dilme Rusef optužene za manipulisanje vladinim računima radi prikrivanja deficita.

O tome treba da glasa i gornji dom saveznog parlamenta Senat, koji ima rok od šest meseci da donese konačnu odluku.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.