Doskocil: Nemoguće vratiti 90 odsto izbeglica

Izvor: Vesti-online.com, 21.Okt.2016, 20:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Doskocil: Nemoguće vratiti 90 odsto izbeglica

Ministar odbrane Austrije Hans Peter Doskocil pokrenuo je juče novu raspravu o izbeglicama, rekavši da se trenutno do 90 odsto negativnih odluka o azilu u Austriji ne može sprovesti, jer nedostaju sporazumi o readmisiji sa zemljama porekla.

- Prema mojoj proceni, 90 odsto osoba koje su dobile negativan odgovor na zahtev za azil, ne mogu biti vraćene u zemlju porekla jer ne postoji sporazum o tome. Neprihvatljivo je da zemlje kao što su Maroko ili Avganistan - ne žele da prime >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << svoje državljane, rekao je Doskocil.

Ta tema, kako je istakao, mora biti rešena na nivo EU, a Unija mora biti u stanju da zaključi sporazume sa tim zemljama.

On je predložio da se mirovne misije međunarodne zajednice povežu sa sporazumom o readmisiji. Ako međunarodna zajednica treba da dođe i pomogne u uspostavljanju stabilnosti, onda bi ta zemlja trebalo da bude spremna da primi svoje građane - poručuje austrijski ministar odbrane.

Ministarstvo policije se ne slaže sa brojkama koje je izneo Doskocil. Po njihovim podacima, u ovoj godini je do septembra u Austriji izdato oko 11.500 negativnih odluka na zahteve za azil. Od januara je iz zemlje proterano, ili na dobrovoljnoj bazi vraćeno 7.826 odbijenih došljaka, a svega oko 30 odsto nije vraćeno u zemlje porekla.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.