Dogovor o nuklearkama u Iranu još neizvestan, mnogi ministri napustili Lozanu

Izvor: Blic, 01.Apr.2015, 15:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dogovor o nuklearkama u Iranu još neizvestan, mnogi ministri napustili Lozanu

Pregovori o iranskom nuklearnom pitanju nastavljeni su danas u Lozani pošto se odustalo od roka za postizanje okvirnog sporazuma koji je bio odredjen za 31. mart.

Razgovori šefova diplomatija Grupe 5+1 (SAD, Kina, Francuska, Rusija i Velika Britanija plus Nemačka) i Irana prekinuti su noćas oko jedan posle ponoći, sat vremena pošto je istekao rok za postizanje preliminarnog dogovora o iranskom nuklearnom programu.

Kako su se pregovori odužili, tri od šest ministara >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << spoljnih poslova uključenih u razgovore napustili su Lozanu, a izgledi za postizanje dogovora su i dalje neizvesni.

Učesnici su procenili da je ostvareno dovoljno napretka da se opravda nastavak pregovora posle šest dana intenzivnog cenkanja.

Američki državni sekretar Džon Keri i njegovi britanski i nemački kolega su sa iranskim ministrom spoljnih poslova Mohamedom Džavadom Zarifom nastavili maratonske razgovore da se premoste preostale nesuglasice i izrade detalji okvirnog sporazuma.

Ministri spojnih poslova Kine, Francuske i Rusije napustili su Lozanu tokom noći.

Preostali ministri i kineski, francuski i ruski zvaničnici koji su ostali, pokušavaju da postignu sporazum koji će biti osnova za sveobuhvatni dogovor koji treba da se postigne do kraja juna.

Posle noćašnjeg prekida razgovora iranski ministar Zarif je rekao da su nadjena rešenja za mnoge probleme i da će uskoro biti sastavljeni dokumenti da to potvrde. Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je pre odlaska da su pregovarači postigli načelni sporazum o svim ključnim pitanjima i da će u narednim satima to biti stavljeno na papir.

Nemački ministar spoljnih poslova Frank-Valter Štajnmajer je na pitanje kakve su šanse za uspeh odgovorio: "Ne mogu da kažem", a njegov britanski kolega Filip Hamond rekao je da Iran možda još nije spreman da prihvati šta je na stolu.

"Optimista sam da ćemo oštvariti dalji napredak danas pre podne, ali to znači da Iranci treba da budu spremni da nam izadju u susret na mestima gde još ima nerešenih pitanja. Držimo palčeve i nadajmo se da ćemo stići dotle tokom dana", rekao je Hamond britanskim novinarima.

Iako su kineski, francuski i ruski ministri ostavili svoje zamenike da nastave pregovore, američki državni sekretar Keri odložio je planiran odlazak i ostao u Lozani.

Jedan iranski pregovarač je rekao da će njegov tim ostati "koliko god bude potrebno" da se reše preostala pitanja.

Zvaničnici kažu da im je namera da sastave zajedničko saopštenje u kome se daju glavne crte opštih političkh obaveza Irana kojim se uverava medjunarodna zajednica da ne razvija atomsku bombu, a uzamenu će mu biti ublažene sankcije.

Oni takodje rade na drugim dokumentima koji će detaljnije razraditi korake koje treba da preduzmu do 30. juna kada treba da se postigne konačni sporazum.

Pregovarači su bili odredili 31. mart za postizanje istorijskog kompromisa o pitanju iranskog nuklearnog programa. Iako se navodi da je ostvaren napredak koji opravdava da se pregovori nastave danas ključna pitanja još nisu rešena.

Ona se odnose na pitanja oko obogaćivanja uranijuma, status iranskih zaliha obogaćenog uranijuma, trajanja nadzora nad iranskim nuklearnim aktivnostima, posebno u oblasti istraživanja i razvoja, i na tajming i obim ublažavanja sankcija.

Iranci žele da se sankcije odmah ukinu čim se postigne sporazum dok velike sile žele da to bude postepeno. -

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.