Dodik: Ne prihvatamo SSP koji je štetan za RS i BiH

Izvor: N1 televizija, 26.Jun.2016, 22:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dodik: Ne prihvatamo SSP koji je štetan za RS i BiH

Nastavlja se politička kriza u Bosni i Hercegovini. Republika Srpska odbila je adaptaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju iz niza razloga, koji su vezani za velike gubitke koje bi imala njena poljoprivreda.

Predložene promene nanele bi nesagledivu štetu prehrambenoj i poljoprivrednoj proizvodnji i gubitke od 210 miliona KM na godišnjem nivou, saopštio je predsednik RS Milorad Dodik posle sastanka s predstavnicima vlasti RS i poljoprivrednih proizvođača.
>> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija <<
Dodik je rekao da bi prihvatanjem adaptiranog SSP-a, koji se odnosi na liberalizaciju trgovine, EU odrekla osam miliona evra, dok bi BiH pretrpela štetu od 81 milion evra, a da bi gubici RS bili veći od 105 miliona evra godišnje.

Suština adaptiranog SSP neprihvatljiva je za Republiku Srpsku jer je, kako je ranije objašnjeno, namera da se Hrvatskoj i zemljama EU omogući da u BiH izvoze robu bez carine, uz plaćanje samo jedan odsto za carinsko evidentiranje, dok roba iz BiH ne bi imala takav tretman u Hrvatskoj i ostalim zemljama EU.

Dodik je rekao da sastanku u Palati Republike nisu prisustvovali predstavnici RS u Savetu ministara i Predsedništvu BiH iz Saveza za promene.

"Oni žele da se sakriju iza ovoga kod svojih evropskih šefova, a naš odgovor je jasan: 'Ne!'. (Srpski član Predsedništva BiH Mladen) Ivanić je putem medija izjavio da traži stav RS, evo ima stav", kazao je Dodik.

Predsednik RS je rekao da se pregovori moraju postaviti na nove osnove, kako bi se utvrdile štete za BiH i RS od liberalizacije tržišta, kao i načini da se ta šteta nadoknadi.

On je istakao da će uslov za bilo koji razgovor sa Hrvatskom o liberalizaciji tržišta biti izgradnja mosta na reci Savi kod Gradiške, što, kako je kazao, Hrvatska godinama opstruira.

Stav predsednika RS su podržali voćari, povrtlari, mlekari, predstavnici Spoljnotrgovinske komore BiH i Privredne komore RS, uz ocenu da bi prihvatanje adaptiranog SSP-a "bilo pogubno" za RS.

Detalje donosi Anđelka Marković:

Izvor: N1info

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Republika Srpska odbila adaptirani SSP

Izvor: N1 televizija, 26.Jun.2016

Nastavlja se politička kriza u Bosni i Hercegovini. Republika Srpska odbila je adaptaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju iz niza razloga, koji su vezani za velike gubitke koje bi imala njena poljoprivreda...Izvor: N1info

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.