Dodeljene Nobelove nagrade za mir

Izvor: VOA, 10.Dec.2014, 22:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dodeljene Nobelove nagrade za mir

Pakistanska aktivistkinja Malala Jusafzai i indijski borac za prava dece, Kajleš Satijarti ušli su u istoriju primajući ovogodišnju Nobelovu nagradu za mir na ceremoniji u Oslu.

17-godišnja Malala je najmladja dobitnica Nobelove nagrade dok je Satijarti prvi indijski laureat nagrade za mir. Oni će podeliti 1,1 milion dolara, što je novčani iznos nagrade.

Satijarti je uložio više od tri decenije razvijajući pokret za oslobodjenje dece od prinudnog rada. Na ceremoniji >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << dodele nagrada, Kajleš je izjavio da mu je životni cilj da svako dete „bude slobodno da bude dete“, dodajući da nema većeg nasilja na svetu od toga da se deci uskrate njihovi snovi.

"Odbijam da prihvatam da u svim hramovima, džamijama i crkvama nema mesta za snove naše dece. Odbijam da prihvatim da je svet tako siromašan, kada je novac koji se izdvoji za vojno-odbrambene troškove za samu jednu nedelju dovoljan da se sva deca vrate u učionice. Odbijam da prihvatim da svi zakoni i ustavi i policija i sudije ne mogu da zaštite našu decu. Odbijam da prihvatim da okovi ropstva ikada mogu da budu jači od naše borbe za slobodu. Odbijam da to prihvatim.“

Satijarti je takodje veličao Malalinu hrabrost, nazvavši je svojom „pakistanskom ćerkom.“

Pre Malalinog govora, Sardar Ali Takar, muzički producent Diva (Deewa) radija Glasa Amerike, izveo je sopstvenu kompoziciju, pesmu u čast Malale nazvanu „Bibi Šerena“

Malala je izjavila da nagradu prima u ime sve obespravljene, zaboravljene, uplašene dece širom sveta koji žele obrazovanje, mir i promene.

Ovde sam da bih ustala za njihova prava, da bih bila njihov glas. Nije vreme da ih sažaljevamo, vreme je da preduzmemo akciju, kako bi to što se dešava bilo poslednji put da se dešava – poslednji put da smo videli dete lišeno prava na školovanje“.

2012. godine, Malalu su Talibani ranili u glavu dok je bila u školskom autobusu. Posle svog čudesnog oporavka, posvetila je život promovisnaju prava devojčica na obrazovanje. Norveški Nobelov komitet objavio je imena dobitnika u oktobru, navodeći da Malala i Satijarti dele nagradu zbog „svoje borbe protiv gušenja prava dece i mladih, kao i borbe za pravo dece na obrazovanje.“

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.