Izvor: B92, 02.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Diplomate SAD neće u Irak

Vašington -- Diplomate koje ne budu želele da službuju u Iraku biće suočene sa otkazima.

Državna sekretarka SAD Kondoliza Rajs, suočena sa sve većim nezadovoljstvom diplomata SAD zbog slanja u misiju u Iraku, počela je da preti otkazima onima koji ne žele u Irak, izjavio je portparol Stejt departmenta Šon Mekormak.

Kondoliza Rajs planira da svim ambasadama SAD i misijama u inostranstvu pošalje objašnjenje o odluci za početak najveće diplomatske regrutacije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << od perioda rata u Vijetnamu pošto su diplomate na sastanku u sredu saopštile da su veoma zabrinute zbog naredbi da rade u Iraku, saopštio je Stejt department SAD. Makormak je potvrdio da će državna sekretarka poslati poruku o objašnjenju i da će pokušati da ohrabri službenike da služe u Iraku.

On je naglasio da poruka nije direktan odgovor na sastanak diplomata na kom su dominirali oštri tonovi, ali je rekao da ona govori o nekim brigama iznetim na njemu.

Džek Krodi, viši diplomata, kaže da rakete svakog dana pogađaju Zelenu zonu. "Ako vas angažuju na takvom mestu, onda se pitate o čemu se radi. Jedno je ako neko veruje da mi tamo idemo dobrovoljno, ali je drugo ako vas šalju pod prisilom. Žao mi je, ali to je potencijalna smrtna kazna. Ko će da se brine o našoj deci? Ko će da ih podiže ako smo mi obogaljeni i mrtvi? Ko će naše klince da vodi kroz život?", kaže on.

Većina diplomata živi u Bagdadu, u Zelenoj zoni, a to je deo grada s maksimalnom sigurnošću. Ipak, napadači sve veće napade fokusiraju na taj deo grada. U udruženju diplomata kažu da od Iraka zaziru i oni s ratnim iskustvom.

Džon Naland, predsednik Udruženja diplomata, kaže da je u Iraku veoma opasno, mnogo opasnije nego u Vijetnamu. "Makar tako kažu veterani, a to su ljudi koji su služili kao diplomate tokom Vijetnamskog rata. Oni kažu da je Bagdad mnogo opasniji nego Sajgon. Svaki posao tamo je opasniji od onog tokom rata u Vijetnamu", kaže on.

Kondoliza Rajs, koja nije prisustvovala sastanku, u poruci je objasnila da službenici u diplomatiji imaju obavezu da se drže zakletve da će sprovoditi politiku Vlade i da će služiti bilo gde u svetu, rekao je Makormak.

Na sastanku u sredu učestvovalo je nekoliko stotina službenika, a nekoliko diplomata se, uz glasnu podršku prisutnih, žestoko žalilo na mogućnost takozvanog direktnog raspoređivanja u Irak usled nedostatka dobrovoljaca.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.