Demonstranti se, uprkos zabrani, okupili u Ankari

Izvor: Blic, 13.Okt.2015, 12:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Demonstranti se, uprkos zabrani, okupili u Ankari

Turske vlasti danas su u Ankari zabranile protestni skup i marš sindikata i civilnih aktivista koji su izgubili prijatelje i kolege u najkravavijem terorističkom napadu u toj zemlji, ali to nije sprečilo nekoliko stotina ljudi da se ipak okupi.

Eksplozije u subotu su dalje podelile Tursku, koja se bori sa više od dva miliona izbeglica i pokušva da izbegne uvlačenje u ratni haos u susednoj Siriji i Iraku, naveo je AP.

Na video snimku agencije Dogan vidi se kako policija >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << gura nazad grupu demonstranata, koja pokušava da stigne na skup u znak sećanja na 97 žrtava eksplozije. Policija u civilu je dva demontsranta oborila na zemlju, jedna žena je povikala "Naša braća su izginula, Šta radite"?

Guverner Istanbula je zabranio proteste, pozivajući se na osetljivost trenutka i zato što su demonstranti planirali da marširaju prometnim putem, prenosi AP.

Premijer Ahmet Davutoglu je rekao da je fokus istrage na Islamskoj državi.

Niko nije preuzeo odgovornost za eksplozije, u kojima je ranjeno nekoliko stotina ljudi. Zamenik premijera Numan Kurtulmus je rekao da su se teroristi infiltrirali u Tursku iz susedne zemlje i da je izvršeno nekoliko hapšenja, ali nije ulazio u detalje.

Kao i kod prethodnih istraga, vlasti su uvele delimičnu zabranu objavljivanja podataka, kao i slika posle napada.

U Ankari su studenti održali kratak protest na Fakultetu političkih nauka, u znak sećanja na žrtve.

Najmladja žrtva - devetogodišnji Vejsel Atilgan, koji je poginuo zajendo sa svojim ocem, sahranjen je danas, pošto je održana emotivna komemoracija u njegovoj školi.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.