Deca u Gazi imaju traume i godinu dana posle rata

Izvor: NoviMagazin.rs, 06.Jul.2015, 17:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Deca u Gazi imaju traume i godinu dana posle rata

Većina dece iz delova Pojasa Gaze, koji su bili najviše na udaru tokom prošlogodišnjeg rata, i dalje pokazuju ozbiljnu duševnu bol i traume, uključujući noćne more i mokrenje u krevet, saopštila je danas jedna dečja dobrotvorna organizacija.

Prekid vatre avgusta prošle godine okončao je 50 dana sukoba između Izraela i militanata u Gazi, u kome je ubijeno više od 2.200 Palestinaca, većinom civila, sudeći prema palestinskim i podacima UN. Na izraelskoj strani poginulo >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << je 73 ljudi, uglavnom vojnika.

U izraelskim vazdušnim udarima i granatiranju razrušene su i oštećene kuće, škole i druge zgrade u gusto naseljenom Pojasu Gaze, kojim vlada islamistički Hamas. Hamasovci i pripadnici drugih mitatnih organizacija ispalili su hiljade raketa i mina u Izrael.

U Gazi je ubijeno 551 dete i 3.436 ih je ranjeno u ratu, a procenjuje se da ih je 1.500 izgubilo roditelje, sudeći po izveštaju organizacije Spasimo decu, prenosi Rojters.

Više od 70 posto dece u najviše pogođenim  delovima Gaze pati od redovnih noćnih mora, mokri u krevet i žive u strahu od daljih sukoba, dok polovina ne želi da ide u školu, jer se boje da odu iz kuće, saopštila je ta organizacija.

"Videli smo kako je naša kuća uništena. Plakala sam jer imam uspomene i snove odatle od dana mog rođenja. Moje uspomene, fotografije, odeća, igračke, sve je nestalo. Ne mogu da živim. Osećam samo bol", rekla je organizaciji jedna 12-godišnja devojčica.

Ponovljena izloženost nasilju, činjenica da su deca ostala bez krova nad glavom i rastuća nezaposlenost roditelja, kao i ograničena briga o mentalnom zdravlju, onemogućila je da se oporave od mentalne traume rata, navodi dobrotvorna organizacija.

Izrael je uveo blokadu Pojasa Gaze nakon što je Hamas pobedio na izborima 2006. godine, tako da je uvoz građevinskog materijala na tu teritoriju uveliko ograničen od kraja rata prošle godine, a takođe i dotok roba. Zato su UN prošlog meseca upozorile da bi posleratna obnova mogla potrajati 30 godina.

"Mnoga deca u Gazi su preživela tri rata u poslednjih sedam godina, od kojih će poslednji ostati zapamćen po svojoj brutalnosti. Ona su emotivno i u nekim slučajevima fizički potresena", navedeno je u saopštenju organizacije.

Od 1,8 miliona ljudi u Gazi skoro dve trećine je zavisno od neke vrste pomoći. UN su pomoć Gazi započele još 1949. godine i to je najduža takva operacija svetskog tela.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.