U Jerusalimu sahranjen Šimon Peres

Izvor: N1 televizija, 30.Sep.2016, 08:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Jerusalimu sahranjen Šimon Peres

Bivši izraelski predsednik Šimon Peres sahranjen je u Jerusalimu uz prisustvo lidera iz celog sveta. Ceremoniji ispraćaja Peresa prisustvovalo je oko 6.000 ljudi.

Peresova porodica pratila je kovčeg do nacionalnog groblja na brdu Hercl, gde su sahranjeni i ostali najvažniji izraelski lideri iz prošlosti. Kovčeg je nosilo osam pripadnika počasne garde.

Šimon Peres, preminuo je u sredu u 93. godini života, pošto je dve nedelje ležao u bolnici posle moždanog >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << udara.

Jake policijske snage su zatvorile ulicu u centru Jerusalima u okviru opsežnih mera obezbeđenja zbog prisustva, između ostalih, palestinskog predsednika Mahmuda Abasa, predsednika SAD, Francuske i Nemačke, Baraka Obame, Fransoa Olanda i Joahima Gauka, delegacija Egipta i Jordana, španskog kralja Felipea i britanskog princa Čarlsa, generalnih sekretara UN i NATO, Ban Ki Muna i Jensa Stoltenberga i predsednika Saveta Evropske unije Donalda Tuska.

Sahrani Peresa prisustvovao je i predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Palestinski predsednik Mahmud Abas sa svojom delegacijom je sedeo u prvom redu zvanica i pozdravio se sa izraelskim zvaničnicima, a neke od članova Peresove porodice je zagrlio dok je izjavljivao saučešće. AP navodi da je Abas jedan od malog broja arapskih zvaničnika koji su reagovali na vest o smrti Peresa.

Ceremonija sahrane je počela kada je počasni vod izneo kovčeg iz zgrade Kneseta, recitovao hebrejsku molitvu za mrtve Kadiš i smestio kovčeg u kola koja su ga prenela na nacionlno groblje Hercl, gde je Peres sahranjen pored drugih izraelskih državnika.

Govoreći na sahrani, izraelski predsednik Reuven Rivlin je rekao da je Peres bio čovek od dela a ne samo čovek sa vizijom. Prema njegovim rečima, Peres je do samog kraja želeo da ostvari cionistički san: nezavisnu, suverenu državu koja je u miru sa susedima. Znao je da se mir može ostvariti samo sa snažne pozicije koju je pokušavao da obezbedi.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je izjavio da je Peres veliki svetski čovek i dodao da je toliki broj okupljenih stranih državnika priznanje njegovom optimizmu, naporima da se dođe do mira i predanosti Izraelu.

On je bio veliki čovek Izraela i sveta. Izrael i svet žale za njim, rekao je Netanjahu.

Predsednik SAD Barak Obama je izjavio da je Peres pokazao da su pravda i nada suština cionističkih ideala. On je rekao da je Peres postavio temelje za jake izraelske oružane snage koje su pobeđivale u ratovima, dodajući da su njegovi državnički stavovi stvorili neraskidivu vezu Izraela sa SAD i drugim zemljama.

"Slobodan život u povraćenoj domovini, siguran život nacije koja može da se brani sama, puno prijateljstvo sa zemljama koje se mogu ubrojati u saveznice… to je bio život Šimona Peresa. To je bila država Izael. To je bila priča jevrejskog naroda", rekao je Obama.

"Šimon je jednom rekao da je poruka čovečanstvu da će vera i vizija trijumfovati nad svim neprijateljstvom", rekao je predsednik SAD, dodavši da je Peres to i bio.Obama i Peres bili su prijatelji i međusobno su se poštovali, podsećaju svetske agencije.

Obama je kao poslednji gvornik na pogrebu, tokom govora na glavi imao "kipu", ritualnu jevrejsku kapicu.

Predsednik SAD je rekao da veruje da će mlada generacija pamtiti Peresa samo po težnji za mir, iako ona još nije urodila plodom.

Bivši američki predsednik Bil Klinton je za Peresa rekao da je bio "mudri zagovornik zajedničke ljudskosti" i veliki sanjar Izraela. Počeo je život kao najbolji učenik Izraela i postao najbolji učitelj.

Peresov sin Joni je rekao da je oca pitao šta da napiše na nadgrobnom spomeniku, a da je Šimon bez oklevanja odgovorio: Bio je suviše mlad da umre.

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.