Dalaj lama: Da je Amerika bila manje nasilna, ne bi bilo današnje krize u Iraku

Izvor: BKTV News, 27.Avg.2014, 10:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dalaj lama: Da je Amerika bila manje nasilna, ne bi bilo današnje krize u Iraku

Vrhovni poglavar tibetanskog budizma Dalaj lama ocenio je da bi sutuacija u Iraku danas bila bolja da je američka politika rušenja Sadama Huseina bila manje nasilnička, kao i da je tamošnja kriza posledica grešaka učinjenih u prethodnim vekovima.

“Da je američka politika u rušenju Sadama Huseina bila manje nasilnička, mislim da bi situacija danas bila bolja, rekao je Dalaj lama u intervjuu za nemački Dojče vele.
On je naglasio da se zvanično povukao iz politike >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << 2011. godine, ali je ipak pristao da odgovori na neka pitanja u vezi sa politikom, pre svega o Kini i Tibetu.
“Narodna Republika Kina jeste i ekonomski i vojno sve moćnija, ali u međuvremenu sve veći broj Kineza podržava naše osnovne zahteve, jer ne tražimo nezavisnost. To smo odlučili još 1974. godine.
Tražimo samo ona prava koja su garantovana Ustavom. To mora da se poštuje. To je naš zahtev i zbog toga nas podržava sve veći broj pripadnika kineske intelektualne elite, rekao je Dalaj lama.
On je posebno istakao podršku koju Tibetu pruža nobelovac Liju Sjaobo, koji je pritvoren 8. decembra 2008, a od 2009. godine služi 11 godišnju kaznu zatvora zbog „subverzije“, kao jedan od pisaca Povelje 08, teksta u kome se poziva na uvođenje višestranačke demokratije u Kini.
Dalaj lama je dobitnik Nobelove nagrade za mir 1989. godine za svoj nenasilni otpor kineskoj invaziji na Tibet.
Izvor: tanjug.rs
The post Dalaj lama: Da je Amerika bila manje nasilna, ne bi bilo današnje krize u Iraku appeared first on BK Televizija - BKTV News - Telefakt.

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.