Da li znate koje sve zemlje imaju nuklearno naoružanje? Ne znate!? Saznajte ovde! (VIDEO)

Izvor: Telegraf.rs, 31.Okt.2014, 17:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li znate koje sve zemlje imaju nuklearno naoružanje? Ne znate!? Saznajte ovde! (VIDEO)

Za sada 8 država u svetu poseduje nuklearno oružje i razvija nuklearne programe. Međutim, pročitajte koje još to države rade pod drugim izgovorima i koji je razlog zašto uopšte razvijaju ove programe i zašto misle da su im nuklearne bombe potrebne

Kako političke tenzije u svetu rastu, sve se više nameće i priča o mogućem nuklearnom ratu  među najmoćnijim i najvećim svetskim nacijama. Međutim, da li ste znali koje sve države imaju veoma razvijen nuklearni >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << program?

Za sada je poznato da ukupno 8 država poseduju nuklearno oružje. Sjedinjene Američke Države, Rusija, Kina, Francuska i Velika Britanije poseduju nuklearne bombe, ali su potpisale povelju u kojoj piše da će prestati da dalje proizvode nuklearne bombe i ostalo nuklearno oružje, i takođe u se složile da svoje zalihe nuklearnog oružja unište tokom vremena. Ove nacije nisu vezane zakonom da moraju ovo da urade, nego je potpisana povelja više zassnovana na “časti i obrazu” država koje su u to uključene, pa je sam napredak na tom polju spor i jedva vidljiv.

Sa druge strane imamo Indiju, Pakistan i Izrael, države koje ne žele da se obavežu da će stati sa proizvodnjom nuklearnog naoružanja i države koje ne žele da unište svoje nuklearne zalihe. Ove tri države još uvek zvanično nemaju svoje nuklearne programe, iako su testirale svoje bombe.  Samo za Izrael se veruje da ima oko 80 nuklearnih bombi.

Foto: Tanjug/AP

Što se tiče Irana, za tu državu je poznato da ima nuklerni program i oružje, ali iranska vlada tvrdi da to razvija i koristi samo za stvaranje energije.

Severna Koreja kaže da ima dovoljno plutonijuma za 10 bojevih glava i sprovela je 3 testiranja, ali je teško saznati šta se zapravo dešava u toj državi zbog zatvorenosti iste prema javnosti i svetu.

Foto: Wikipedia/Hamed Saber

Jedno je sigurno, korišćenje nuklearnog oružja u današnje vreme izazavalo bi ogromnu osudu javnosti, i, ono što je još opasnije u celoj priči, odmazdu država koje poseduju ovo naoružanje i nuklearne programe. Ono što je paradoks u celoj priči je da, sve države koje imaju i razvijaju nuklearne programe kažu da to rade da bi mogli da se odbrane od drugih država koje imaju nuklearno oružje i nuklearne programe.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs)

Nastavak na Telegraf.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.