Da li je El Bagdadi igrač SAD ili terorista?

Izvor: Vostok.rs, 26.Jun.2017, 14:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li je El Bagdadi igrač SAD ili terorista?

Da li je za SAD neuhvatljivi El Bagdadi terorista, ili neko ko je nesvesno poslužio Zapadu za ostvarivanje davno zacrtanih ciljeva?

Mesecima unazad su se sporadično pojavljivale vesti o smrti lidera Islamske države Abu Bakri El Bagdadija, međutim u većini sličajeva nisu bile potvrđene. Uglavnom,»slavua» njegove eliminacije su najčešće sebi pripisivale snage međunarodne koalicije na čelu sa SAD. Međutim, El Bagdadi bi ih svojim pojavljivanjEm, tačnije video snimcima demantovao. A onda je odjednom, El Bagdadi nestao.

Mesec dana nakon njegovog nestanka, pojavila se informacija da je ubijen prilikom vazdušnih napada u blizini Rake, tokom sastanka visokopozicioniranih članova organizacije «Islamska država». Vazdušni napad su izvele VKS Rusije, tako da SAD sebi nisu mogle pripisati zasluge njegove eliminacije. Ali neke druge zasluge, poput korišćenja terorista, pa i samom El Bagdadija za ostvarivanje svojih ciljeva SAD, mogu sebi pripisati.  
 
Ilija Životić 
 
Analizu sukoba u Siriji i uloge SAD u istom, za News Front dao je stručnjak za bezbednost Ilija Životić.

«Puno oružja i opreme je raznim kanalima i preko različitih obaveštajnih službi stiglo na prostor Sirije za DAEŠ (ISIS) i tzv «umerene pobunjenike «.

Sada, kada je ISIS pred slomom, pitanje je samo ko će na terenu, zauzeti njegovo mesto u upravljanju i kontroli tim teritorijama. Teško je poverovati, da će koalicija na čelu sa SAD, nakon oslobađanja prostora se  jednostavno u potpunosti povući sa terena.

Ne, oni su iskoristili Al Bagdadija da proteraju Asadove snage, i sada su jednostavno zaposeli tu teritoriju. Ali zvanično kao oslobodioci od terorista, a ne kao okupatori dela suverene države. Možda je to i bila uloga namenjena Al Bagdadiju od samog početka, no on je nije bio svestan.

Stvara se utisak da su Amerikanci u strašnoj žurbi da proteraju teroriste, ne zbog lokalnog stanovništva, već da tu teritoruju ne bi zauzele vladine i ruske snage, čime bi oni tj.zapadna koalicija ostali bez «materijala»za dalje pregovore.

Kurdi takođe drže jedan deo Sirije, a ako pogledamo Irak gde imaju svoju državu u državi, možemo očekivati da će to pokušati i u Siriji. Iran, iako uz Ruse jedini Asadov saveznik, takođe drži za njega, jedan strateški deo.Turci će želeti kontrolu pograničnog dela. Po trenutnoj situaciji, Asad može računati samo na teritoriju koju on i Rusi drže pod kontrolom. Sve drugo će biti stvar dogovora i interesa.
 
 
Američki senator Džon Mekejn i El Bagdadi
 
Mislim da će Amerikanci nakon sloma ISIS-a verovatno formirati neku novu grupu koja će služiti za «plašenje» Sirijskih vlasti nestabilnošću i novim sukobom. Međutim, trenutni problem im je, što se tzv. umerena opozicija ne može dogovoriti oko lidera, a i nedostaje im šira podrška lokalnog stanovništva. Jednostavno, nije lako ujediniti toliko različitih grupacija, koje pritom jedna drugoj ne veruju.

Može se zaključiti, da će nakon prestanka sukoba sa ISIS deo oružja zasigurno ostati među grupama, koje će zarad torbe dolara i obećanja, biti spremne za izazivanje sukoba kao mnogo puta do sad na različitim mestima, gde su Amerikanci pokušali da donesu demokratiju, koju niko nije tražio.

Deo pobunjeničkih vođa će presvući, kao i na Kosovu iz uniformi u odela, i od njih napraviti lokalne političare dajući im mogućnost upravljanja teritorijom uz stalni nadzor CIA, dok će američke firme crpeti naftu i gas.

I tako do sledećeg svetskog žarišta.»

Priredila Lola Đorđević, Newsfront

Čitajte više na Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.