Izvor: Blic, 27.Avg.2016, 15:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DŽAMIJA ZA DAME U DANSKOJ Prvi put žena poziva na molitvu

U Danskoj je otvorena prva džamija, koju vode žene i koja je posvećena ženama, a i prvi put se čuje glas žene koja poziva na molitvu.

Više od 60 žena prisustvovalo je juče molitvi u novoj džamiji u Kopenhagenu, a celu ceremoniju vodile su imami Šerin Kankan i Saliha Marie Fetah.

Žene u islamu obično se ohrabruju da svoju veru praktikuju u kući i često odvojeno od muškaraca.

U mnogim džamijama žene i muškarci su odvojeni, a džamije se vide >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kao carstvo muškaraca, piše "Dejli mejl".

Prema pisanju lista "Gardijan", džamija je izradila svoju povelju o braku sa četiri ključna principa, između ostalog isključena je poligamija.

Takođe, žene imaju pravo na razvod, brak se poništava u slučaju fizičkog ili psihološog nasilja i u slučaju razvoda žene imaju jednaka prava u vezi sa decom.

Šerin Kankan je rekla da je njihov cilj i nada da se suzbiju patrijarhalne uloge unutar islama, kojim dominiraju muškarci.

"Mi predstavljamo moderan, duhovan pristup islamu. Želimo da budemo alternativni glas, ali bez delegitimizacije drugih. Želimo da džamija Marijam bude mesto otvoreno za sve", rekla je ona listu "Gardijan".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.