DVE STRANE DOLARA Posle ovih fotografija, razumećete bolje nerede u Baltimoru

Izvor: Blic, 04.Maj.2015, 18:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DVE STRANE DOLARA Posle ovih fotografija, razumećete bolje nerede u Baltimoru

U subotu uveče u središtu pažnje američkih medija našla su se dva događaja: boks-meč između Floda Mejvedera Mlađeg i Menija Pakjoa u Las Vegasu, i demonstracije povodom smrti crnca Fredija Greja, koje se nastavljaju širom Amerike. Jedan događaj je napunio aerodrom Las Vegasa luksuznim privatnim avionima, a drugi ulice nasiljem i krvlju obezvlašćenih koji praktično žive u getou iako smo odavno ušli u 21. vek.

Iako su se desili na suprotnim stranama američkog kontinenta, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << fotografije ova dva događaja na upečatljiv način ilustruju situaciju koja bi mogla biti glavna tema na predsedničkim izborima 2016. godine.

Private Jets at Las Vegas airport!!! Wing to wing- airport closed now to private planes #MayPac pic.twitter.com/hj8eIZ71wc

Liz Habib, sportski izveštač iz Los Anđelesa, na Tviteru je postovala fotografiju Međunarodnog aerodroma u Las Vegasu, načičkanog privatnim avionima bogataša koji su došli da gledaju meč.

Arrived in #LasVegas to a #SoldOut airport! Ready for the big fight tonight #MayweatherPacquiao #Boxing pic.twitter.com/jYjrnqzZUo

Zbog prevelikog broja letelica, aerodrom je apelovao na vlasnike privatnih aviona da potraže alternativna mesta za sletanje.

Boks-meču u subotu prisustvovali su najbogatiji Amerikanci, poput direktora medijske korporacije CBS Lezlija Munveza (čija su ukupna primanja u 2014. iznosila 57,2 miliona dolara), glumaca i manekena. Sam meč, koji je održan u areni MGM Grand garden, trebalo bi da donese zaradu veću od BDP-a 29 zemalja.

S druge strane, demonstranti širom zemlje protestuju zbog razlika u visini

primanja, ograničenih šansi i brutalnog postupanja policije, a u subotu uveče zabeleženi su novi snimci koji prikazuju policiju u akciji zbog odbijanja demonstranata da se povuku u vreme polcijskog časa.

“Moramo biti iskreni kada je reč o jazu koji postoji širom zemlje, nejednakosti koja vlada na našim ulicama”, izjavila je Hilari Klinton u sredu u govoru o policijskom nadzoru, rasnim i klasnim razlikama.

Senator Ted Kruz je u januaru izjavio za “Foks njuz” da “se suočavamo sa podeljenom Amerikom kada je reč o ekonomiji”.

S obzirom na ovakve fotografije, teško je zamisliti da će ova tema u skoroj budućnosti prestati da bude aktuelna.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.