DA LI ZNATE KOJI JE SVETAC “SENT ETJEN”? Strašna simbolika klanja francuskog sveštenika (FOTO)

Izvor: Telegraf.rs, 26.Jul.2016, 17:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DA LI ZNATE KOJI JE SVETAC “SENT ETJEN”? Strašna simbolika klanja francuskog sveštenika (FOTO)

Islamistički zločin u crkvi u gradiću Sent-Etjen-di-Ruvre je užasnuo svet: poludeli džihadisti su zaklali 86-godišnjeg sveštenika Žaka Hamela tokom jutarnje mise, pre nego što ih je francuska policija eliminisala.

Iz perspektive Crkve (bilo koje, i Pravoslavne i Katoličke) ubijeni sveštenik je mučenik za veru; ne samo što je klerik nego je i ubijen zbog toga, i to pritom u bogomolji tokom Božije službe.

Ono što posebno rezonuje u celom tom slučaju je odgovor >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << na pitanje ko je "Sent Etjen", čije se ime nalazi u imenu grada u kojem je zločin počinjen.

Sent Etjen je francuski naziv za Svetog Stefana, koji se u hrišćanstvu generalno smatra za prvog mučenika, prvog koji je postradao zbog vere u Isusa Hrista.

Sveti Stefan je bio đakon tokom najranijeg perioda hrišćanstva, u Jerusalimu, koji je zbog svojih učenja i govora izazvao veliki bes tamošnjih Jevreja. Optužen je za bogohuljenje, a na svom suđenju je sam održao dugački govor u kojem je uzvratio kontraoptužbama na račun jevrejskih vlasti koje su mu sudile.

Sveti Stefan. Foto: svetistefan.ca

Potom je kamenovan na smrt.

To se desilo verovatno 34. godine, samo godinu dana nakon Isusovog raspeća.

Ovome je prisustvovao i Savle iz Tarsa, kao farisej; kasnije će se konvertovati u hrišćanstvo i postati Sveti Pavle.

Njegovo ime znači "venac", i od izuzetnog je značaja i za srpski narod; svi Nemanjići su ispred svog imena dodavali ime Stefan.

(Telegraf.rs)

Nastavak na Telegraf.rs...






Povezane vesti

POČEO NOVI VERSKI RAT U FRANCUSKOJ?! Da li se istorija u toj zemlji ponavlja posle 450 godina? (FOTO)

Izvor: Telegraf.rs, 27.Jul.2016, 11:47

Svet je još jednom potresla vest o terorističkom napadu u Francuskoj, uprkos tome što postaju gotovo svakodnevica. Razlog je strašan: islamisti su upali u crkvu u jednom gradiću, tokom jutarnje službe, i zaklali 86-godišnjeg sveštenika...Znaci da u toj zemlji tiho bukti građanski kvazirat s...

Nastavak na Telegraf.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.