Izvor: Blic, 24.Jul.2016, 18:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Crna Gora zabranjuje izvoz goveđeg mesa zbog bolesti kvrgave kože

Crna Gora će zabraniti izvoz goveda i goveđeg mesa nakon što je u Gusinju potvrđen prvi slučaj bolesti goveda-kvrgava koža, najavljeno je danas iz Ministarstva poljoprivrede.

- Već sada zabranjen je uvoz živih goveda i proizvoda od goveda iz svih zaraženih država. Takođe, nakon pojave bolesti kvrgave kože goveda u Crnoj Gori, izvoz iz Crne Gore će na isti način biti zabranjen - kazao je "Vijestima" ministar poljoprivrede Budimir Mugoša.

Veterinarska služba >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << potvrdila je u četvrtak prvi slučaj bolesti kvrgave kože goveda u Crnoj Gori, ali su nadležne službe za bezbednost hrane saopštile tim povodom da "nema mesta panici, jer se bolest ne prenosi na ljude i druge životinje, a nije ugrožena ni bezbednost hrane".

Iz Ministarstva je saopšteno da nadležne službe preduzimaju sve neophodne mere na kontroli i suzbijanju bolesti.

Bolest kvrgave kože je virusna zarazna bolest od koje obolevaju goveda i ta se bolest ne prenosi na ljude.

Ministar poljoprivrede je kazao da procene stručnog tima ukazuju da je virus kvrgave kože najverovatnije došao iz Albanije, a da je prenosilac insekat.

Pročitajte još:

- Procena je takva jer Albanija ima prijavljen slučaj na granici sa Crnom Gorom u blizini Plava. Smatra se da insekti mogu biti preneseni iz zaraženih u nezaražena područja putem vetra ili prevoznim sredstvima - objasnio je Mugoša.

Tokom 2014. godine je, preko Egipta, Izraela, Jordana, Libana i Turske virus kvrgave kože ušao u Evropu preko Grčke i Bugarske i krajem aprila 2016. godine bolest je dijagnostikovana u istočnoj Makedoniji, potom u Srbiji, Kosovu i Albaniji.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.