Izvor: Blic, 03.Dec.2016, 01:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Crna Gora: Najavljeno uvođenje dobrovoljnog služenja vojnog roka od 2019. godine

U Crnoj Gori će 2019. godine biti uvedeno dobrovoljno služenje vojnog roka.

Iz Ministarstva odbrane ističu da je zainteresovanost mladih jedan od razloga vraćanja služenja vojske, a istraživanje Atlantskog saveza Crne Gore pokazalo je da bi više od polovine ispitanika služilo vojni rok.

Dugoročni plan razvoja odbrane predviđa uvođenje dobrovoljnog služenja vojske, a Ministarstvo odbrane je do tada dužno da obezbedi zakonske okvire i finansijske preduslove >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << za sprovođenje projekta, pojasnili su iz crnogorskog Ministarstva odbrane.

Oni navode da će nakon služenja vojnog roka u trajanju od tri meseca, za koji će biti predviđena i novčana naknada, zainteresovani dobiti priliku da postanu vojnici.

Da mladi žele u vojsku, potvrđuje istraživanje Atlantskog saveza Crne Gore, koje je obuhvatalo ljude uzrasta do 25 godina. Na pitanje "Da li bi dobrovoljno služili vojni rok?", 55 odsto je odgovorilo potvrdno.

Vojska Crne Gore je pre 13 godina ukinula obavezu služenja vojnog roka.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Crna Gora ponovno uvodi dobrovoljno služenje vojnog roka

Izvor: RTS, 03.Dec.2016

Crnogorsko ministarstvo obrane saopštilo je da će dobrovoljno služenje vojnog roka biti ponovno uvedeno u Crnoj Gori 2019. godine. Obuka će trajati tri meseca. . Zainteresovanost mladih jedan od glavnih razloga vraćanja...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.