Čović: U BiH više nema parlamentarne većine

Izvor: N1 televizija, 29.Mar.2017, 14:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čović: U BiH više nema parlamentarne većine

Hrvatski član Predsedništva BiH i lider HDZ BiH Dragan Čović izjavio je u Mostaru da više ne postoji parlamentarna većina na nivou BiH.

"U to ne treba sumnjati i to ne treba ulepšavati. Isto tako u našem izbornom zakonodavstvu ne postoji jasan jezik koji bi definisao status ove vlasti, pa da kažemo da je to tehnički mandat ili nešto drugo", rekao je Čović posle sastanka sa šefom delegacije Evropske unije u BiH Larsom Gunarom Vigemarkom.

Navodeći da su opšti >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << izbori u BiH sledeće godine, on je istakao da sadašnja izvršna vlast na državnom nivou mora nastaviti da radi. U vlasti na nivou BiH su HDZ BiH, Stranka demokratske akcije (SDA), Savez za bolju budućost (SBB) i stranke članice Saveza za promene iz RS (SDS, PDP i NDP).

Čović smatra da se Reformska agenda, koja se odnosi na evropski put BiH, treba da se odvoji od nesuglasica između političkih stranaka koje čine vlast na državnom nivou.

"Nastojaćemo da sva pitanja naših nerazumevanja odvojimo od evropskog puta, kako bi kandidatski status imali ove godine, a naša unutrašnja nadmudrivanja će se nastaviti još dugo vremena", rekao je hrvatski član Predsedništva BiH.

On je pozvao opoziciju da podrži zakone i mere u vezi sa evropskim putem, najavivši da bi sednica Predsedništva BiH trebalo da bude održana 11. aprila. Čović očekuje da u parlamentu BiH prođe set set zakona u vezi sa akcizama, koji su uslov da se nastavi kreditni aranžman sa MMF-om, dodavši da je iz njegovog kabineta u parlament upućena inicijativa o izmeni izbornog zakonodavstva.

Šef Delegacije EU u BiH Lars Gunar Vigemark rekao je da je sa Čovićem razgovarao o socijalno-ekonomskim pitanjima i Reformskoj agendi.

Vigemark je istakao da ga raduje što su predstavnici svih vodećih političkih stranaka u BiH na nedavnom sastanku sa evropskim zvaničnicima izneli stav da će evropski put BiH ostati izuzet od unutrašnjih političkih neslaganja.

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.