Četiri Nemice pripadnice Islamske države u iračkom zatvoru

Izvor: Blic, 22.Jul.2017, 18:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Četiri Nemice pripadnice Islamske države u iračkom zatvoru

Četiri Nemice, među kojima i 16-godišnja devojka, koje su se pridružile Islamskoj državi u poslednjim godinama, drže se u iračkom zatvoru i pružena im je konzularna pomoć, javio je magazin "Špigl".

Novine navode da su diplomate obišle četiri žene u zatvoru na aerodromu u Bagdadu u četvrtak i da se one osećaju dobro uzimajući u obzir okolnosti u kojima se nalaze. One bi se mogle suočiti sa smrtnom kaznom u Iraku zbog pripadnosti militantnoj grupi, dodaje magazin, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << prenosi Fena.

Magazin navodi da su iračke vlasti dale Nemačkoj listu s imenima žena početkom ove sedmice, identifikujući tinejdžerku samo kao Lindu W. iz gradića Pulsnitc u blizini Drezdena.

Nemačko ministarstvo spoljnih poslova odbilo je da komentariše novinski izveštaj.

Njemački tužioci saopštili su u utorak da proveravaju izveštaje da se 16-godišnjakinja koja je pod istragom zbog podrške Islamskoj državi nalazi među pet žena uhapšnih u iračkom gradu Mosulu, gde su iračke snage proglasile pobedu nad Islamskom državom u ovom mesecu.

"Špigl" piše da jedna od Nemica ima marokanske korene i kako izgleda da su ostale iz Čečenije, ali imaju nemačke pasoše.

Nemačka obaveštajna agencija BfV procenjuje da je 930 ljudi napustilo Nemačku u poslednjim godinama da se pridruži Islamskoj državi u Iraku i Siriji. Dvadesetak odsto njih su žene. Na maloletnike otpada pet posto od ukupnog broja, među kojima su polovina žene, navodi agencija, prenosi Rojters.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.