Češka pojačava kontrolu granica sa Nemačkom da joj ne upadnu odbijene izbeglice

Izvor: Blic, 27.Jul.2016, 18:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Češka pojačava kontrolu granica sa Nemačkom da joj ne upadnu odbijene izbeglice

Češka će u okviru novih mera zaštite od terorizma pojačati kontrole na granicama sa Austrijom i Nemačkom da spreči nelegalni ulazak izbeglica i imigranata kojima te dve susedne zemlje nisu odobrile azil, saopštio je danas nakon sastanka vlade češki ministar unutrašnjih poslova Milan Hovanec.

- Počećemo da više štitimo granice sa Austrijom i Nemačkom. Nemački političari kažu da će biti deportovani oni kojima nije odobren azil. Postoje bojazni da bi mogli nelegalno >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da pređu u druge zemlje Evropske unije uključujući tu i Češku - kazao je Hovanec na konferenciji za novinare.

Ministar je medjutim demantovao da će Češka potpuno obnoviti kontrole na graničnim prelazima i kontrolisati sve putnike jer za to za sada vlada ne vidi razlog.

- Upozorenje Evropola da se u EU nalazi nekoliko stotina terorista koji predstavljaju pretnju za bezbednost starog kontinenta može da iznenadi samo jako naivnog. Od pocetka govorimo da talasu imigranata mogu da budu psihopate, ludaci, teroristi, pedofili. Da ih možda ima veoma malo, ali da su bez sumnje tu - kazao je Hovanec.

Pročitajte još:

Češka će bez obzira na oštro protivljenje lidera drugog po jačini partnera u koalicionoj vladi Alijanse nezadovoljnih građana, ministra finansija Andreja Babiša primiti 80 Sirijaca iz logora u Turskoj, ali kako je danas saopštio Hovanec zbog temeljnih provera ko u Češku dolazi neće stići da ih preuzme do oktobra kako je planirala vlada.

- Prolaze kroz bezbednosnu proveru. Trenutno možemo da predvidimo da neće biti dovršena do kraja ove godine. Ove godine nećemo primiti nikoga - kazao je Hovanec.

Češka takođe ubrzava i zaštitu tzv. mekih ciljeva terorista, masovnih manifestacija, sportskih takmičenja i tržnih cenatara i to po izraelskom modelu, a policija je spremna da kupi još skenera kroz koje prolaze posetioci kada su pooštrene mere bezbednosti i da počne da obezbeđuje i neke privatne manifestacije.

- Nismo imuni (na terorizam) granice su propusne - kazao je Hovanec.

On je dodao da za sada očekuje da tržni centri i trgovinski lanci kao profitabilna preduzeća zaštitu finansiraju sami i da se nada da neće dočekati da se kontrolišu kao na aerodromu i Česi koji su krenuli u kupovinu.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Češka pojačava kontrolu na granici sa Njemačkom

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 27.Jul.2016

Češki ministar unutrašnjih poslova Milan Hovanec rekao je da je Češka dobila informaciju od nekoliko njemačkih političara da će stotine hiljada izbjeglica, koje nisu dobile dozvolu da žive u Njemačkoj, biti protjerane iz te zemlje. On je dodao da Češka planira da pojača kontrole na granici...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.