CRVENI ALARM: DRAMATIČNO UPOZORENJE ZA HRVATSKU Sledite naredbe, nevreme opasno po život!

Izvor: Kurir, 21.Okt.2014, 20:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

CRVENI ALARM: DRAMATIČNO UPOZORENJE ZA HRVATSKU Sledite naredbe, nevreme opasno po život!

Sledite naredbe i savete dane od strane vaših državnih tela u bilo kojim uslovima i budite spremni na vanredne mere, navodi se

ZAGREB - Meteorolozi već nekoliko dana najavljuju veliku promenu vremena koja bi trebala da nastupiti u noći na sredu. U noćnim satima i tokom prepodneva počeće da pada kiša praćena pljuskovima, grmljavinom, u gorju i snegom.

Meteoalarm je zbog nagle promene vremena za celu Hrvatsku objavio niz upozorenja, uključujući >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << i nekoliko crvenih, koji upućuju na izuzetno opasno vreme! Crveni je alarm oglašen za Zagreb i širu okolinu, severnu Hrvatsku, Slavoniju i Baranju te severno Primorje i Istru. Upozorava se na moguće orkanske udare vetra, koji bi na udare mogao duvati brzinom od 120 kilometara na sat.

Iako su i za Liku, Gorski kotar i šire karlovačko područje najavljeni udari vetra takođe do 120 kilometara na sat, u Meteoalarmu su procenili da je u tim regijama na snazi narandžasti alarm, što znači da je vreme opasno.

'Neuobičajene vremenske prilike su prognozirane. Šteta i ljudske žrtve su moguće. Budite oprezni i redovno se informišite o očekivanim meteorološkim uslovima. Budite svesni rizika koji je neizbežan. Sledite uputstva dana od strane vaših državna tela', navodi Meteoalarm.

Dodatno je objavljen i niz žutih, odnosno upozorenja najnižeg stepena. Zbog olujnog vetra ona su na snazi za srednju i južnu Dalmaciju te dalmatinsko zaleđe, zbog grmljavine za sve krajeve osim Slavonije i Baranje, a zbog obilne kiše za veći dio unutrašnjosti te severno Primorje i Istru. Za Liku i Gorski kotar vredi i upozorenje zbog snega.

Prognoza za Srbiju

Prema upozorenju za područje Srbije do 22. oktobra, u sredu se lokalno očekuje velika količina padavina, u Vojvodini povremeno olujni severozapadni vetar, a u planinama posle podne stvaranje snežnog pokrivača.

U Srbiji će, prema izgledima vremena za sedam dana, do 28. oktobra, od srede do petka biti oblačno, osetno hladnije i vetrovito vreme s kišom. U planinama se očekuje sneg, uz stvaranje snežnog pokrivača.

U subotu će biti promenljivo oblačno vreme, a u većini mesta očekuje se prestanak padavina. Od nedelje će biti ujutro hladno, mestimično sa slabim mrazem, a danju pretežno sunčano i malo toplije vreme.

(EPK/Jutarni list)

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.