CRNA GORA Opozicija još bez predloga za ministarska mesta

Izvor: Blic, 29.Apr.2016, 17:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

CRNA GORA Opozicija još bez predloga za ministarska mesta

Crnogorske opozicione partije koje su izrazile želju da uđu u Vladu Crne Gore, još nisu zvanično potvrdile personalne predloge za ministarske funkcije.

Predsednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović ranije je opoziciji ponudio pet ministarskih mesta u svom kabinetu, kao i učešće u upravama državnih institucija i javnih preduzeća.

Vlast i deo opozicije su povodom toga potpisali politički sporazum, a parlament bi trebalo da usvoji leks specijalis, koji se na to odnosi.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
Prema dosadašnjim najavama, opoziciona Socijalistička narodna partija (SNP), iako nije potpisala pomenuti sporazum, traži dva ministarska mesta, resore finansija i poljoprivrede, a za te funkcije predlaže Aleksandra Damjanovića i Radivoja Rašovića.

Opozicioni Demos, na čijem je čelu Miodrag Lekić, predložio je svog funkcionera Gorana Danilovića za ministra unutrašnjih poslova.

Neparlamentarna Udružena reformska akcija (URA) za ministra rada i socijalnog staranja predložila je predstavnika nevladinog sektora Borisa Marića.

Socijaldemokratska partija, koja je od kraja januara ove godine opoziciona stranka, saopštila je da nije zainteresovana za ministarske funkcije u Vladi Crne Gore, koja bi na osnovu sporazuma sa delom opozicije, imala karakter "vlade izbornog poverenja".

Vujanović: Opozicija će moći da učestvuje u izvršnoj vlasti

Svoje mesto u vladi treba da dobije i Pozitivna Crna Gora, ali ostale opozicione partije toj stranci osporavaju status opozicije, pošto je ona ranije glasala za poverenje vladi Mila Đukanovića.

Glavni zadatak personalno obnovljene vlade jeste sprečavanje zloupotrebe državnih resursa u predizbornoj kampanji.

Parlamentarni izbori u Crnoj Gori trebalo bi da se održe u prvoj polovini oktobra.

Izbor opozicionih ministara u crnogorskoj vladi očekuje se odmah posle prvomajskih praznika.

Eksperti za ustavno pravo osporavaju ustavnost izmene personalnog sastava crnogorske vlade na osnovu sporazuma političkih partija, bez provere njihovog rejtinga na izborima.

To se posebno odnosi na neparlamentarnu Udruženu reformsku akciju, novu partiju koja do sada nije učestvovala na izborima.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Opozicija još bez predloga za ministre u crnogorskoj vladi

Izvor: N1 televizija, 29.Apr.2016

Crnogorske opozicione partije koje su izrazile želju da uđu u Vladu Crne Gore, još nisu zvanično potvrdile personalne predloge za ministarske funkcije...Predsednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović ranije je opoziciji ponudio pet ministarskih mesta u svom kabinetu, kao i učešće u upravama državnih...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.