Izvor: Blic, 28.Sep.2016, 08:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"ČOVEK ZA SVA VREMENA" Šimon Peres, nobelovac koji je hteo da pomiri nepomirljive Izrael i Palestinu

Bivši izraelski predsednik i dobitnik Nobelove nagrade za mir Šimon Peres, koji je preminuo danas u 93. godini, bio je poštovan širom sveta zbog vizije mira na Bliskom istoku i zalaganja za rešenje sukoba sa Palestincima.

Peres je tokom karijere bio na gotovo svim važnim funkcijama u Izraelu. Bio je više puta premijer i predsednik od 2007. do 2014. godine.

Krunom njegovih akcija, kao političara koji zagovara rešenje sukoba sa Palestincima, smatra se potpisivanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << privremenog mirovnog sporazuma s palestinskom oslobodliačkom organizacijom (PLO), septembra 1993. u Beloj kući, da bi zatim usledio Sporazum iz Osla.

Nobelovu nagradu za mir je dobio 1994. godine, zajedno sa premijerom Jicakom Rabinom i palestinskim liderom Jaserom Arafatom, zbog uloge u postizanju Sporazuma iz Osla kojima je predviđena nezavisna palestinska država.

On je poslednjih godina nastojao da ostane aktivan uprkos poodmakloj dobi, naročito kada je reč o aktivnostima Peresovog centra za mir, naveo je AFP.

Rođen je je 2. avgusta 1923. kao Simon Perski (Szymon Perski) u varošici Višnjeva, tadašnoj Poljskoj, a današnjoj Belorusiji.

Njegova porodica se 1934, kada je imao 11 godina, iselila u tadašnju britansku mandatnu teritoriju Palestinu.

Umro Šimon Peres

Peres se 1947. godine pridružio jevrejskoj vojnoj organiziciji Hagani, koja je bila aktivna u vreme britanske uprave u Palestini.

Prvi izraleski premijer David Ben-Gurion, koji će postati njegov mentor, postavio ga je za direktora novoformiranog ministarstva odbrane kada je Peres imao 29 godina, a znatan deo njegovih aktivnosti bio je decenijama vezan za vojno-odbrambenu strategiju Izraela.

Važio je za pokretačku silu iza izraelskog nuklearnog programa, mada Izrael nikad nije javno objavio da ima takav program.

Peres je 1977. godine postao lider Laburističke partije i prvi put predsednik vlade Izraela, tri sedmice uoči izbora, zbog ostavke Rabina, a na čelnom mestu izraelske vlade bio je od aprila do juna.

Septembra 1984. godine je ponovo postao predsednik koalicione vlade Likuda i Laburista, i na tom mestu se nalazio do oktobra 1986. godine.

Na toj funkciji ponovo se našao u novembru 1995. godine, nakon ubistva Rabina, ali je naredne godine u maju izgubio na izborima od aktuelnog premijera Izraela Benjamina Netanijahua, vođe Likuda.

Pobedom na izborima za predsednika zemlje u Knesetu (Skupština Izraela) juna 2007. postao je predsednik te zemlje, i na toj poziciji se nalazio do jula 2014. godine.

U više navrata je bio ministar spoljnih poslova kao i ministar odbrane, a vodio je i resore finansija i saobraćaja.

Studirao je engleski, ekonomiju i filozofiju u Njujorku, a potom i menadžment na Harvardu.

Peres je bio u bolnici nakon moždanog udara koji je dobio pre dve nedelje. Nakon kraćeg poboljšanja njegovo stanje je sinoć bilo veoma teško.

Obama: Šimon Peres nam je dao nadu koja će goreti zauvek

Nakon moždanog udara poruke podrške stigle su od generalnog sekretar UN Ban Ki-muna, pape Franje, američkog predsednika Baraka Obame, ruskog predsednika Vladimira Putina, porodice Klinton, Donalda Trampa i britanskog premijera Tonija Blera.

Govorio je da je tajna njegove dugovečnosti to što malo jede, svakodnevno vežba i popije jednu ili dve čaše dobrog vina

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Peres - migrant, nobelovac, političar poštovan širom sveta

Izvor: B92, 28.Sep.2016

Tel Aviv -- Šimon Peres, koji je preminuo danas, bio je poštovan širom sveta zbog vizije mira na Bliskom istoku i zalaganja za rešenje sukoba sa Palestincima...Bivši izraelski predsednik i dobitnik Nobelove nagrade za mir je tokom karijere bio na gotovo svim važnim funkcijama u Izraelu...Bio je...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.