ČISTKA: Kim Džong Un ubio šest najbližih finkcionera?

Izvor: Press, 23.Okt.2014, 22:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ČISTKA: Kim Džong Un ubio šest najbližih finkcionera?

Pošto se u poslednje vreme severnokorejski vođa Kim Džong Un nije pojavljivao u janosti, to je podstaklo priče da on ima ozbiljne zdravstvene probleme. Ipak, informacije iz Južne Koreje govore nešto sasvim drugačije.
Prema pisanju JoongAng Dailyja, jedne od najprestižnijih dnevnih novina te države, Kim je zapravo to vreme iskoristio za nove obračune s protivnicima.

Tako je u novim velikim >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << čistkama stradalo 6 visoko rangiranih zvaničnika. Ovu tvrdnju potkrepili su činjenicom da se nedeljama nisu pojavili na važnim događajima.

- Imam informacije prema kojima je šestoro zvaničnika ministarskog nivoa smaknuto - rekao je za JoongAng Dailyja "dobro informisani izvor".



Među stradalima je ministar za telekomunikacije, Sim Čol-ho, kao i ugledni arhitekta Ma Von Čun koji nije bio prisutan kada je Kim nedavno obilazio gradilišta. Von Čun, koji je inače uvek u blizini vođe tokom tih manifestacija, nije se pojavio u javnosti 66 dana.

Komandant severnokorejskih vazdušnih snaga, general Ri Pjong Čol, takođe nije viđen u javnosti od kraja septembra. Prema pisanju JoongAng, on je bio zvezda u usponu u vojsci pa ga se smatralo uticajnom osobom unutar režima. Sumnja da je i on nastradao u čistkama pojavila se jer nije bio prisutan kada je Kim Jong-un davao uputstva višim zvaničnicima vazdušnih snaga 19 oktobar

Član Međunarodnog olimpijskog odbora, Čang Ung (76), još je jedan od zvaničnika koje se smatra smaknutim. Njegovo ime, naime, nije pomenuto kada se Kim susreo sa sportistima koji su učestvovali na Azijskim igrama.

Isto tako, Ri Džong Gil, načelnik Glavnog stožera severnokorejske vojske, nije se pojavio sa osvajačima zlatnih medalja što je događaj na kojima se redovno pojavljuju vojni zvaničnici s obzirom da su većina sportista vojnici.

Stručnjak za Koreju sa Univerziteta u Lindsu, Ejdan Foster Karter, rekao je za britanski "Independent" da su novine koje su ovo objavile jedne od najrespektabilnijih u Južnoj Koreji što ovom izveštaju daje dodatni kredibilitet. Uprkos tome on nije hteo da ide toliko daleko.

- Dva meseca odsutnosti nije toliko dugo. Prisetite se nedavnog slučaja s Kim Džong Unom. Severnokorejski zvaničnici često odsustvuju iz javnostu- rekao je Karter.

Međutim, i njemu je neobično dugotrajno odsustvo arhitekta Ma VonČun, s obzirom da se nije pojavio već 66 dana.

- Drugačije je kada je reč o zapovedniku vazdušnih snaga jer je on unapređen pre manje od mesec dana. Sumnjam da je smaknut - dodao je Karter.

Podsetimo, Kim je pre godinu dana poveo prvu čistku. Tada je stradao njegov ujak Džang Song Tek, ali i druge važne figure u Pjongjangu.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.