ČETIRI GODINE OD ODLASKA STIVA DŽOBSA: Legenda koja i dalje živi

Izvor: Kurir, 05.Okt.2015, 19:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ČETIRI GODINE OD ODLASKA STIVA DŽOBSA: Legenda koja i dalje živi

Džobsovo delo uspelo je da ga nadživi pa su telefoni i računari koje je proizvodila njegova kompanija i danas među najpopularnijima na svetu.

Legenda IT sveta i čovek koji je napravio jedan od najprepoznatljivijih kompjuterskih brendova "Epl" (Jabuka) Stiv Džobs umro je na današnji dan pre tačno četiri godine. Uprkos njegovom preranom odlasku u 56. godini, Džobsovo delo uspelo je da ga nadživi pa su tako telefoni i računari koje je proizvodila njegova kompanija i danas >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << među najpopularnijima na svetu.

Džobs je važio za osobenjaka i usamljenika u Silicijumskoj dolini a zbog specifične estetike i funkcionalnosti proizvoda koje je smišljao i proizvodio, bukvalno je postao kultna ličnost u svetu ljubitelja tehnologije.

Zajedno sa suosnivačem Epla Stivenom Voznijakom uticao je na širenje popularnosti računara u kasnim sedamdesetim, a sem "Epla" bio je jedno vreme rukovodilac Piksara kao i suvlasnik "Diznija".

Njegova karijera imala je dosta uspona i padova, ali s obzirom na veliku upornost koju je posedovao, uvek je uspevao da ispliva. Zanimljivo je da je 1985. izgubio kontrolu u upravi "Epla" pa je napravo svoju firmu "Nekst" da bi 12 godina kasnije "Epl" kupio njegovu firmu, a Džobs postao glavni izvršni rukovodilac.

Njegov otac bio je Sirijac a majka Amerikanka, a nedelju dana po rođenju dat je na usvajanje pa ga je odgajila porodica Džobs, koja mu je dala i ime. Stiven nikada nije želeo da privati to da je usvojen, pa je Džobsove smatra roditeljima. Njegovi biološki roditelji su kasnije dobili ćerku, koju je Džobs upoznao tek kada je odrastao, ali njihov brak nije izdržao pa su se ubrzo razveli.

Svog prijatelja Voznijaka upoznao je dok je bio tinejdžer i to na sezonskom poslu gde su zajedno radili. Prvi kompjuterski posao bio mu je u Atariju, koji je prozvodio video-igre, a želeo je samo da sakupi novac kako bi otputovao u Indiju zbog duhovnog uzdizanja.

Međutim, nakon putešestvija on se vratio u Ameriku, doduše obrijane glave i sa indijskom odećom, i nastavio da radi u Atariju. Uprkos tome što je bio genije za računare, čini se da je bio i sklon prevarama zbog novca. Tako je od Atarija dobio zadatak da napravi štampanu ploču za jednu video-igru a kompanija je nudila 100 dolara za svaki čip manje koji bude na ploči. Džobs je znao da se Voznijak razumeo dobro u tehniku, pa mu je ponudio da urade ovaj posao pola-pola. Za divno čudo, Voznijak je uspeo da napravi ploču sa čak 50 čipova manje, ali je Džobs rekao kolegi da mu je Atari dao svega 700 dolara pa je Voznijak dobio svega 350, umesto 2.500 koliko je stvarno trebalo da dobije.

Voznijak je napravio računar za sebe, a Džobs je i tu video svoju šansu pa ga je ubedio da mu pomaže u firmi koju je nameravao da napravi. Tako je nastao Epl.

Prvi kompjuter koji su prodavali koštao je 666,66 dolara, a prvi veliki uspeh su doživeli sa drugim računarom "Epl II". Za svega četiri godine, njihova firma je uspela da uđe na berzu a Džobs je postao multimilioner.

Prvi personalni računar Mekintoš, najpopularniji brend kompanije, predstavljen je 1984. godine.

Inače, Džobs je u Eplu radio za platu od jednog dolara pa je postao i Ginisov rekorder kao "najslabije plaćeni rukovodilac", ali je zato dobijao veliki broj poklona od kompanije kao što je avion od 40 miliona dolara, deonice od 30 miliona i mnoge druge povoljnosti. Inače, ovo je bio i način da plaća manji porez pošto je u SAD-u plata oporezovana sa 35 odsto a akcije sa 15 odsto.

Što se tiče privatnog života, bio je oženjen sa Loren Pauel i imao je troje dece, ali ima i jednu vanbračnu ćerku Lisu Brenon-Džobs.

Bio je veliki obožavalc Bitlsa i uživao u Bahu i ostaloj klasičnoj muzici a nije jeo meso sisara i živine. Uprkos teškoj operaciji tumora pankreasa, Džobs nije želeo da prestane da radi i išao je na posao skoro mesec dana pred smrt.

(R.Ž.M.)

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.