Britanski borci u redovima Islamske države

Izvor: VOA, 26.Avg.2014, 22:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Britanski borci u redovima Islamske države

Britanske obaveštajne službe intenzivno tragaju za pripadnikom Islamske države koji je pogubio američkog novinara Džejmsa Folija u Siriji. Ubica je na video snimku govorio engleski sa britanskim akcentom. Prema procenama, nekoliko stotina britanskih gradjana se bori za Islamsku državu, zajedno sa hiljadama drugih džihadista iz inostranstva. Henri Ridžvel javlja se iz Londona, središta potrage za Folijevim ubicom.

Na društvenim mrežama u junu se pojavio video snimak koji >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << su, navodno, postavili ekstremisti Islamske države. Govoreći sa britanskim akcentom, jedan od muškaraca, koji se predstavlja kao britanski državljanin Abu Dudžana Al Hindi – poziva muslimane da dodju da se bore u Siriji.

“Ovo je poruka svoj braći koja se nisu pridružila. Morate da se zapitate šta vas sprečava da dodjete u zemlju časti? Šta vas sprečava da se pridružite redovima mudžahedina?”

Surovo pogubljenje američkog novinara Džejmsa Folija po svemu sudeći je izvršio Britanac, član Islamske države.

Strani borci su dragoceni za Islamsku državu, kaže stručnjak za terorizam Hana Stjuart iz britanske političke organizacije “Društvo Henri Džekson.”

“Oni možda nisu najbolji borci ali su najbolji ljudi u medijskom ratu. Možete da ih stavite pred kameru i to značajno doprinosi regrutaciji muslimana u Zapadnoj Evropi.”

Nije slučajnost to što je ubica Džejmsa Folija govorio sa britanskim akcentom, ističe američki filmski autor Bilal Abdul Karim, koji je dokumentovao porast broja stranih državljana koji se bore u Siriji. On je govorio za Glas Amerike preko Skajpa.

"Kada se Britanci ili Evropljani ili zapadnjaci pojave u grupi, islamisti su vrlo spremni da ih stave pred kameru kako bi prenosili njihovu poruku. Razlog što je iskorišćen britanski glas je u tome što su znali kakav će uticaj imati britanski glas.”

Dok je na početku bila militantna grupa koja se borila u lokalnim konfliktima, Islamska država sada traži medjunarodno priznanje, ističe Afzal Ašraf sa Kraljevskog instituta ujedinjenih službi.

“Oni žele da šire svoju ideologiju. Žele da budu poznati, traže podršku. Pokušaće da dobiju to priznanje i podršku iz svih delova sveta, ali posebno zapadnih zemalja.”

Na video snimku iz februara navodno se vidi britanski borac kako izvodi samoubilački bombaški napad u Alepu. Britanija nije bila dovoljno brza u suzbijanju ekstremističkih ideologija, smatra Haris Rafik iz antiterorističke grupe “Fondacija Kvilijam”.

"Ako se osvrnemo na proteklih nekoliko decnija, u Londonu su grupe poput Muslimanskog bratstva otvoreno propovedale islamističku ideologiju a da im niko to nije branio.”

Britanske i američke vlasti nastoje da identifikuju ubicu Džejmsa Folija. Činjenica da Islamska država koristi internet tehnologiju ide na ruku bezbednosnim službama, ističe profesor Piter Nojman iz Medjunarodnog centra za studije radikalizacije na Kings Koledžu u Londonu.

"Oni se obraćaju drugim stranim borcima preko Tvitera, Fejsbuka, Whatsapp-a, Skajpa, a obaveštajne službe, naravno, prate te razgovore.”

Britanske vlasti su apelovale na domaće muslimanske zajednice da pomognu da se otkrije ubica Džejmsa Folija, ali su svesne da će biti izuzetno teško da se on privede pravdi.

Nastavak na VOA...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.