Izvor: NoviMagazin.rs, 27.Sep.2015, 14:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Britanski Laburisti glasaće o ukidanju nuklearnog oružja

Članovi vodeće britanske opozicione Laburističke stranke glasaće ove nedelje o ukidanju britanskog programa nuklearnog oružja "Trajdent", što zagovara novoizabrani lider stranke s radikalne levice Džeremi Korbin, a mnogi vodeći članovi stranke smatraju pogubnim po buduće izborne izglede stranke.

To je najnoviji znak da je novi laburistsički vođa Korbin spreman da razmatra politike koje nisu bile na dnevnom redu decenijama, od nacionalizacije industrije do odvajanja spoljne >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << politike od savezništva sa SAD, navodi agencija AP.

Korbin važi za antiratnog i propalestinskog političara. Protivi se finansiranju britanskog nuklearnog sistema "Trajdent", a ranije se zalagao i za izlazak iz NATO pa i Evropske unije, ali je po oba pitanja tokom kampanje ublažio retoriku.

"Moji stavovi o Trajdentu su dobro poznati...Ja želim da mi ispunimo naše obaveze prema Sporazumu o neširenju nuklearnog naoružanja, znači da ne obnavljamo Trajdenta", izjavio je Korbin danas na otvaranju godišnje konferencije Laburista u Brajtonu.

Debata o nuklearnom programu prvi put u mnogo godina stavljena je na dnevni red nekog kongresa Laburista.

Neki vodeći članovi stranke smatraju da će partija taj zaokret platiti visokom cenom na budućim izborima.

Džon Makternan, pomoćnik bivšeg premijera Tonija Blera ukazuje da britanski glasači u velikoj meri podržavaju to da zemlja ima nuklearno oružje.  On smatra da je stavljanje unilateralnog ukidanja nuklearnog programa na dnevni red prve partijske konferencije pod novim vođstvom, kao da se javnosti šalje poruka da partija ne želi da bude vladajuća.

Podela između snaga koje su za i onih protiv nuklearnog programa dugo postoji u Laburističkoj stranci. Laburistička vlada premijera Klementa Atlija razvila je atomsko oružje u godinama posle Drugog svetskog rata čime je Britanija postala treća nuklearna sila na svetu posle SAD i Sovjetskog Saveza. Svaka britanska vlada od tada, laburistička, konzervativna ili koaliciona zadržala je nuklearno oružje. Od 1990-ih britanske nuklearne snage za odvraćanje sastojale su se od četiri podmornice Kraljevske ratne mornarice opremljene Trajdent raketama.

Laburisti su na kratko usvojili politiku unilateralnog razoružanja pod vođstvom Majkla Futa,  čiji je partijski manifest iz 1983, kada su izgubili izbore, jedan laburistički poslanik opisao kao "najduže oproštajno pismo samoubice u istoriji".

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.