Izvor: Blic, 23.Jul.2016, 17:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Britanija pokrenula NAJSKUPLJI VOJNI PROJEKAT ikada

Početkom ove nedelje Britanski parlament odobrio je zamenu sadašnje "Vanguard" klase balističkih nuklearnih podmornica novom klasom, prikladno nazvanom "Successor" (naslednik).

Ta nova klasa odobrena je unutar budžeta za strateške programe Ujedinjenog Kraljevstva, koji se odnose na održavanje i unapređivanje nuklearnog programa "Trident". U sklopu "Tridenta" se nalazi nuklearno oružje velike Britanije i podmornice koje nose balističke projektile sa nuklearnim bojnim glavama, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << piše Jutranji list.

Celokupni budžet za ove programe će do 2025. godine iznositi nešto manje od 44 milijarde funti (oko 58 milijardi dolara), piše Janes.com. Što se tiče sredstava koje će se ukupno potrošiti na izgradnju podmornica iz "Successor" klase, predviđa da je reč o iznosu od 31 milijarde funti (skoro 41 milijarda dolara), uz još 10 milijardi za "nepredviđene troškove" piše BBC.

HMS Vengeance, returning from sea trials, Scotland. pic.twitter.com/Qf2YEmOZ9M

Prilikom rasprave o novom programu, kojem se protivio šef laburista Džeremi Korbin (iako je većina njegovih zastupnika glasala za), ministar obrane Mičel Falon je objasnio razloge zašto je potrebno obnoviti "Trident":

- Nuklearno oružje je tu i neće nestati. Uloga vlade je da omogući našu obranu protiv takvog oružja, rekao je Falon.

O samoj klasi "Successor" je mnoga toga i dalje nepoznato. Gotovo sigurno će je graditi britanska multinacionalna kompanija "BAE Sistems", zajedno sa Rols Rojsom a ukupno će biti izgrađene četiri podmornice (navodno su već i dobile imena - "HMS Successor", "HMS Serpent", "HMS Sabre" i "HMS Shadow"). Izgradnja prve podmornice iz klase sigurno neće biti gotova pre polovine sledećeg decenije, a podmornica bi trebalo da bude spremna do 2028. godine kada u penziju odlazi prva od podmornica iz sadašnje klase "Vanguard".

Via @DavidWilletts3 HMS Vengeance will test fire Trident missile "early this summer" pic.twitter.com/TZH0Jc2w6u

"BAE Sistem" inače gradi i britanske napadačke podmornice na nuklearni pogon iz klase Astute, od kojiih su dovršene tri, a tri se još grade. Jedna od podmorica iz te klase, "HMS Ambush", nedavno se sudarila s trgovačkim brodom pokraj Gibraltara.

Osnovna uloga "Successor" klase bit će u tome da služe kao svojevrsno nuklearno osiguranje u slučaju da neka država nuklearnim oružjem napadane Veliku Britaniju. U toj varijanti, te podmornice mogu u odmazdi ispaliti "Trident II D-5" balističke projektile (dometa većeg od 11 000 kilometara, a brzine i do 24 Maha) koji nose nuklearne bojne glave. Te projektile trenutno nose četiri podmornice klase "Vanguard".

Pročitajte još:

Dok uopšte nema sumnje da će podmornica koristi nuklearni reaktor kao sredstvo pogona, njene specifikacije nisu poznate javnosti. Pretpostavlja se da će biti znatno veća od klase "Vanguard" (koja je duga 150 metara i teška 15 900 tona), a maksimalna će joj brzina biti sigurno veća od 25 čvorova (oko 50 km/h). Trebala bi imati mogućnost maksimalnog zarona ispod dubine od 300 metara, a očekuje se i da će posada biti manja nego u klasi "Vanguard" - do 104 osobe.

Najvažnije od svega, klasa "Successor" potencijalno će imati čak 24 cevi za lansiranje balističkih projektila, što je osam više nego kod sadašnje klase.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Britanija pokrenula najskuplji vojni projekat ikada

Izvor: Vesti-online.com, 24.Jul.2016, 09:24

Početkom nedelje britanski parlament odobrio je zamenu sadašnje "Vanguard" klase balističkih nuklearnih podmornica novom klasom, prikladno nazvanom "Successor" (naslednik)...Ta nova klasa odobrena je unutar budžeta za strateške programe Ujedinjenog Kraljevstva, koji se odnose na održavanje i unapređivanje...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.