Bregzit ruši sve pred sobom: Nastavljen slobodan pad akcija na Londonskoj berzi

Izvor: Blic, 27.Jun.2016, 15:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bregzit ruši sve pred sobom: Nastavljen slobodan pad akcija na Londonskoj berzi

Akcije na Londonskoj berzi su danas nastavile slobodan pad, posle još jednog turbulentnog jutra na tržištima, a funta se stropoštala za preko četiri centa na 1,3220 dolara na novi najniži nivo od 1985, potukavši minimum na kom je bila u petak.

Indeks FTSE 100 najvećih kompanija danas je oslabio za 100 poena, ili 1,6 procenata, nakon što je u petak izgubio 199 poena.

Akcije britanske avio-kompanije IziDžet pale izgubile su petinu vrednosti, a po visini gubitaka >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << slede akcije Rojal Benk ov Skotland (RBS) i Barkliz banke koje su oslabile više od 15 procenata svaka, kao i građevinske kompanije Tejlor Vimpi, Persimon i Barat.

Trgovanje akcijama Barkliza i RBS, privremeno je obustavljeno zbog velikog pada njihove vrednosti i panike na tržištu. Prema podacima sa berze, akcije RBS-a, koje su 70 odsto u vlasništvu poreskih obveznica, izgubile su od petka 40 odsto vrednosti.

Ekonomski komentator Gardijana DŽil Tejlor kaže da su se akcije RBS-a sa sadašnjim nivoom od 170 penija, praktično vratile na cenu na kojoj su trgovane 2009. godine, kada je finansijska kriza bila u punom jeku.

Indeks preduzeća srednje veličine FTSE 250 skliznuo je danas za 5,0 odsto. Male banke su apsolutno pogođene zbog straha da bi Britanija mogla da uđe u recesiju. Finansijske kompanije Šoubruk, Uansejvings i Virdžin Mani su potonule više od 20 odsto.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.