Brazil je na kolenima, ova zemlja preuzima TRON u Latinskoj  Americi

Izvor: Blic, 05.Maj.2016, 21:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brazil je na kolenima, ova zemlja preuzima TRON u Latinskoj Americi

Nekada najjača zemlja Latinske Amerike danas je u dubokoj i političkoj i ekonomskoj krizi. Predsednica Dilma Rusef nalazi se u centru velikog korupcionaškog skanadala dok ekonomija zemlje tone. Ovakva situacija u najvećoj zemlji na kontinentu stvorila je priliku da se neko drugi popne na presto.

Ne tako davno, u vreme naftnog buma malo kome je delovalo realno da bi Meksiko mogao da dostigne Brazil, ali trenutno situacija je takva da su ove dve zemlje sušta suprotnost jedna >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << drugoj.

Stopa nezaposlenosti u Brazilu, prema zvaničnim podacima, popela se na 11 odsto za prva tri meseca 2016. godine, naspram osam odsto koliko je bila tokom prošle godine. Stopa nazaposlenosti u Meksiku je za Brazil nezamislivih 3,7 odsto.

Četvrta zemlja zapada po veličini je PRED PUCANJEM

Stopa ekonomskog rasta takođe je u korist Meksika. U odnosu na isti period prošle godine, za prva tri meseca 2016. godine, Meksiko je zabeležio stopu rasta od 2,7 odsto. To još uvek nije veliki ni preterano stabilan rast, ali je svakako bolji rezulatat, čak bolji nego što su ekonomisti to očekivali.

Stučnjaci su saglasni da je ova razlika posledica različitih pristupa ekonomiji. Sa jedne strane, populističke politike koja podrazumeva mnogo trošenja novaca i sa druge strane ekonomskih reformi.

Ono što Brazil dodtno opterećuje je teška politička situacija u kojoj se ova zemlja našla nakon korupcionaške afere naftne kompanije "Petrogas" u koju je upletena i predsednica Dilma Rusef. Uparvo ova afera pokrenula je masovne proteste tokom kojih je prema medijskim izveštajima na ulice Brazila izašalo 1,2 milona ljudi.

To ne znači da Meksiko nema probelma. Kao i mnoge zemlje u razvoju, ekonomski rast u Meskiku usporen je tokom poslednjih nekoliko godina, što je posledica svetskih ekonomskih kretanja. Tokom poslednjih nekoliko meseci, opala je i proizvodnja i izvoz nafte.

Predsednik Meksika Enrike Penja Nijeto takođe se suočava sa talasom kritika zbog nestanka 43 studenta u meksiku za koje se veruju da su ubijeni. Organizacije za zaštitu ljudskih prava kritikovale su vlast da nije bila voljna da sarađuje tokom istrage, a nakon ovog slučaja popularnost predsednika drastično je opala. Još jedno pitanje koje je izazvalo veliku buru u meksičkoj javnosti je ekspolozija u fabrici "Pemex" u kojoj je poginulo 28 ljudi, nakon koje su mnogi postavili pitanje kakav je stepen zaštite radnika u državnim fabrikama, kao i u kakvimk uslovima rade.

Ipak, uprkos problemima, Meksiko je trenutno daleko stabilniji od Brazila, tvrde stručnjaci.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.