Brat i sestra Palestinci ubijeni bez razloga

Izvor: NoviMagazin.rs, 28.Apr.2016, 17:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brat i sestra Palestinci ubijeni bez razloga

Palestinka i Palestinac, sestra i brat koji su ubijeni pošto su prišli pripadnicima snaga izraelske bezbednosti s noževima, kako tvrdi Izrael, ubijeni su bez potrebe i mogli su biti zaustavljeni bez upotrebe smrtonosne sile, istakli su danas očevici, njihovi roditelji i jedan izraelski poslanik.

Izraelska organizacija za ljudska prava Becelem saopštila je da jučerašnje ubistvo 24-godišnje Maram Taha i njenog 16-godišnjeg brata Ibrahima pokreće pitanja o upotrebi smrtonosne >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << sile protiv Palestinaca naoružanih noževima u poslednjih nekoliko meseci.

Izraelska policija je saopštila da su snage na kontrolnom punktu Kalandija na okupiranoj Zapadnoj obali pucale na sestru i brata jer nisu odgovorili na poziv da stanu i Maram Taha je bacila nož ka policajcu. Nije, međutim, objašnjeno zašto je upotrebljena smrtonosna sila pošto je sestra bacila nož i zašto je ubijen i njen brat.

Kod njega su nađena dva noža, ali tek pošto je ubijen, saopštila je policija.

Troje svedoka, koji su odvojeno ispitivani, danas su rekli da su brat i sestra bili udaljeni najmanje 20 do 25 metara od izraelskih vojnika, kada su pogođeni mecima. Očevici, uključujući prodavce kafe i voća, dali su izjave pod uslovom da im se ne pominju imena jer strahuju od osvete izraelskih vlasti.

Portparolka policije Luba Samri je rekla da se snimak incidenta neće objaviti dok istraga ne bude gotova, ali nije najavila kada će se to desiti. Policija u poslednjih nekoliko meseci retko objavljivala takve snimke.

Dov Hanin, izraelski poslanik iz komunističke partije, zahtevao je da se snimak objavi, istakavši da su svedoci rekli da brat i setra nisu predstavljali pretnju.

Jučerašnji incident nalik je na mnoge druge u prethodnih nekoliko meseci. Desetine mladih Palestinaca, uglavnom na svoju ruku, napadaju ili pokušavaju da napadnu Izraelce najčešće noževima.

Od septembra je u talasu nasilja ubijeno 30 ljudi na izraelskoj strani dok je u isto vreme od izraelske vatre poginulo više od 200 Palestinaca. Izrael tvrdi da su većina bili napadači.

Organizacije za ljudska prava optužuju izraelske snage da lako povlače obarač umesto da pokušaju da zaustave osumnjičene napadače na drugi način kada im život nije u opasnosti.

Otac ubijenih Saleh Taha istakao je da njegova deca nisu morala biti ubijena čak i da je Maram zaista bacila nož. On je takođe upitao zašto je njegov sin morao biti ubijen. Roditelji ubijenih su odbacili nagoveštaje da su njihova deca pokušala da izvedu politički motivisan napad.

Izrael tvrdi da su napadi i pokušaji napada posledica huškanja palestinskih lidera i na društvenim mrežama dok Palestinci smatraju da je to rezultat skoro pet decenija izraelske okupacije.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.