Bomba oborila avion iznad Sinaja

Izvor: VOA, 17.Nov.2015, 20:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bomba oborila avion iznad Sinaja

Šef ruske službe bezbednosti, FSB Aleksandar Bortnjikov rekao je da je obaranje aviona 31. oktobra teroristički napad jer je eksploziv pronađen i u ostacima aviona i na prtljagu sa leta.

Ruska nadležna služba je po završetku istrage zaključila da je bomba bila uzrok pada putničkog aviona prošlog meseca, povodom čega je predsednik Vladimir Putin obećao odmazdu protiv onih koji su odgovorni za obaranje aviona iznad Sinajskog poluostrva.

“Tražićemo ih svuda, >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << gde god da se kriju”, zarekao se Putin i dodao “naći ćemo ih u bilo kom delu svetu i kaznićemo ih.”

Prema izveštaju ruskih stručnjaka, eksplozivna naprava kućne proizvodnje jednaka snazi jednog kilograma TNT-a, eksplodirala je tokom leta, što je uzrokovalo da se avion prepolovi u vazduhu, i zbog čega je trup aviona bio rasut po toliko velikoj teritoriji, objasnio je Bortnjikov. Federalna služba bezbednosti je takođe ponudila 50 miliona dolara nagrade za informaciju koja će pomoći da se uhapse odgovorni.

Ruski predsednik nije direktno optužio tzv. Islamsku državu za obaranje aviona kompanije Metrodžet A-321, u kojem je poginulo svih 224 putnika i članova posade, mada je ta teroristička grupa za to već preuzela odgovornost, baš kao i za smrtonosne napade u Parizu prošlog petka.

Ipak, Putin je poručio da će Rusija pojačati vazdušnu kampanju u Siriji čija su meta pripadnici Islamske države. Prema izveštajima iz Sjedinjenih Američkih Država, samo nekoliko sati posle te izjave, Moskva je izvela “značajan broj” vazdušnih napada na Raku, samoproklamovanu prestonicu Islamske države na severu Sirije.

Zvanična Moskva nije potvrdila napade na Raku, ali američki bezbednosni zvaničnici kažu da su ih njihove ruske kolege obavestile o napadu pred početak bombardovanja, što je deo dogovora dve zemlje koje obe sprovode vazdušne misije u Siriji. Sjedinjene Države su saopštile da su u današnjim ruskim napadima “možda korišćene krstareće rakete ispaljene sa broda kao i bombarderi dugog dometa”.

Putin je takođe rekao da borbene aktivnosti u Siriji ne samo da moraju da se nastave, već moraju da budu intenzivirane kako bi kriminalci razumeli da je odmazda neizbežna.

Avion kompanije Metrodžet je leteo iz popularnog egipatskog odmarališta Šarm el Šeik ka Sankt Peterburgu, ali se srušio u severnom delu Sinajskog poluostrva.

Rusija je stopirala sve komercijalne letove ka i iz Egipta. U međuvremenu, egipatski zvaničnici su preusmerili pažnju sa pronalaženja uzroka pada aviona ka spekulacijama da je u pitanju zapadna konspiracija protiv njihove zemlje i težak udarac koji je avionska nesreća nanela turističkoj industriji.

Nastavak na VOA...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.