Izvor: RuskaRec.ru, 28.Jun.2017, 19:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novo blindirano sanitarno vozilo „Ajbolit" spas za ranjene

Odbrambeno-industrijski kompanija razvila je sanitarnu verziju blindiranog vozila „Tigar" koja je dobila ime „Ajbolit" (čuveni dobri doktor iz dečije literature), saopšteno je na sajtu kompanije. 
Oklopno sanitetsko vozilo „Ajbolit" namenjeno je za pronalaženje, sakupljanje i evakuaciju povređenih, a može se koristiti i kao šasija za komandna i komandno-štapska vozila.
Rusija priprema oklopna vozila nove generacije
Novo vozilo ima blindiranu karoseriju >> Pročitaj celu vest na sajtu RuskaRec.ru << zapremine 10,3 kubnih metara i može da preveze do četiri povređene osobe u ležećem položaju na nosilima na dva nivoa ili do četiri smeštene na sedištima. Zapremina karoserije obezbeđuje slobodan pristup medicinskog osoblja ranjenima i pružanje pomoći tokom vožnje. Zadnja vrata vozila opremljena su rampom sa stepenicama.
Proizvođač ističe da je razvoj novog vozila počeo neposredno posle nesreće koju je 2009. godine pretrpeo voz Nevski ekspres, na putu iz Sankt Peterburga u Moskvu, kada klasična sanitarna vozila nisu mogla da  savladaju nepristupačan teren i priđu mestu nesreće na razdaljinu manju od 1,5 kilometara i kada je poginulo 28 ljudi, od kojih su mnogi mogli da budu spašeni.
Kako se navodi oklopna vozila štite od hitaca iz snajperskih pušaka Dragunova i automata AKM.
Serijska proizvodnja oklopnog vozila Tigar za oružane snage i druge bezbednosne strukture Rusije i određene strane države, počela je u prvoj polovini dvehiljaditih, piše agencija Lenta. 

Nastavak na RuskaRec.ru...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RuskaRec.ru. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RuskaRec.ru. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.