Izvor: Blic, 26.Jul.2017, 23:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bivši senator pruža podatke o učesniku sastanka s Rusima

Bivši demokratski senator Karl Levin obezbeđuje informacije specijalnom savetniku Robertu Mileru i obaveštajnim istražiteljima Senata o Ikeu Kavaladzeu, koji je prisustvovao sastanku Trampovih zvaničnika i ruske advokatice 2016. godine, prenosi AP.

Former Democratic Sen. Carl Levin Providing Information in Russia Investigation https://t.co/ueoz7A6qIr pic.twitter.com/fYUaMUYp5L

Američka agencija opisuje Kavaladzea kao "muškarca sa ruskim poslovnim vezama".

>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />Levin je optužio Kavaladzea da je koristio tajno vlasništvo nad američkim korporacijama da bi prao novac.

Levin je te Kavaladzeove akcije istraživao 2000. godine dok je bio najviše pozicionirani demokrata u Stalnom podkomitetu za istrage američkog Senata.

Kako su ranije objavili mediji, Kaveladze je od 2004. godine direktor u građevinskoj kompaniji "Krokus grup" koja je u vlasništvu rusko-azerbejdžanskog oligraha Arasa Agalarova, za kog se tvrdi da ima bliske veze sa Trampom od 2013. godine, ali i jako bliske veze predsednikom Rusije Vladimirom Putinom i administracijom iz Kremlja.

Skot Balber, Kaveladzeov advokat, potvrdio je da je njegov klijent prisustvovao sastanku u "Tramp kuli" u NJujorku, za koji se tvrdi da je održan u najstrožijoj tajnosti jer je na njemu navodno ruska advokatica Natalija Veseljnicka trebalo da preda Trampovom najstarijem sinu inkriminišući materijal o njegovoj ljutoj protivnici Hilari Klinton.

Prema njegovim rečima, Kaveladze je pristao da dođe na sastanak jer mu je rečeno da će biti prevodilac ruskoj advokatici, koja ne govori engleski, ali da je po dolasku na sastanka shvatio da ona već ima prevodica kojeg je povela sa sobom.

Kada je reč o sadržaju sastanka, Blaber je rekao da se njegov klijent seća da je bilo reči o sankcijama koje je SAD uveo pojedincima i pojedinim kompanijama iz Rusije 2012. godine i zabrani Kremlja da američki državaljani usvajaju decu iz Rusije, ali inkriminišuće podatke o Klintonovoj nije pominjao.

Ono što je poznato o Kaveladzeu je da je studirao finansije u Moskvi, nakon čega je studije nastavio studije u Americi i da tečno govori ruski.

Pored Kaveladzea, poznato je da je sastanku prisustvovao i Donald Tramp Mlađi, Džared Kušner, Pol Manafort i ruska advokatica Natalija Veseljnickaja.

Ostala imena nisu poznata, ali CNN piše da su istražitelji uspeli da identifikuju osam od devet ljudi koliko se veruje da je prisustvovalo sastanku u "Tramp kuli".

Sam sastanak podigao je mnogo prašine u američkoj javnosti.

Tramp Mlađi, baš kao i Ivankin suprug Džared Kušner našli su se udaru javnosti, pa čak i istrage.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Bivši senator pruža podatke o učesniku sastanka s Rusima

Izvor: B92, 27.Jul.2017, 09:51

Vašington -- Obaveštajcima i specijalnom savetniku Robertu Mileru podatke o sastanku Trampovih zvaničnika i ruske advokatice dostavlja bivši dermokratski senator Karl Levin...AP navodi da je reč o Karlu Levinu, koji je dao najviše podataka o Ikeu Kavaladzeu, koji je prisustvovao sastanku iz 2016,...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.