Bivši ruski ministar: Problemi su fundamentalni

Izvor: VOA, 08.Dec.2014, 20:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bivši ruski ministar: Problemi su fundamentalni

Ruska rublja je ove nedelje pala na najnižu vrednost u poslednjih 25 godina. Cene nafte takodje padaju dok finansijski funkcioneri menjanju svoja ekonomska predvidjanja za narednu godinu od neznatnog rasta do recesije.

Ruska ekonomija je pogodjena zapadnim sankcijama zbog Ukrajine dok strane investicije odlaze iz zemlje. Medjutim, ekonomisti smatraju da su suštinski problemi Rusije još važniji od dogadjaja u Ukrajini i cena nafte. 

Obim ruske ekonomije će >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << se, prema očekivanjima, smanjiti  2015.

Niska cena nafte je dovela do toga da je vrednost rublje rekordno niska u odnosu na dolar, jer je samo ove godine zabeležen pad od 40 posto.

„Da naravno plaši me da će vrednost dolara i evra rasti. Ja sam preduzetnik. Nabavljam robu iz SAD. Pre sam za njih plaćao 30 rubalja, a sada 50. Ne znam šta je sledeće. Razmišljam da naručujem iz Kine. Odnosi sa SAD su narušeni i neću naručivati odatle. Ne znam šta bi moglo da se desi.“, kaže Artjom, ruski biznismen.

Ruski lideri tvrde da ekonomski problemi u zemlji potiču od Zapada i sankcija uvedenih zbog intervencije Moskve u Ukrajini. Ruske finansijske vlasti navode da ekonomske sankcije i pad cena nafte koštaju Moskvu 140 milijardi godišnje.

Medjutim, bivši ruski ministar ekonomije, Andrej Nečajev kaže da su krivi preterano oslanjanje zemlje na izvoz energije i sirovina, kao i loša klima za investiranje.

„Ozbiljni ekonomski problemi počinju pre ukrajinske krize i pre pada cena nafte. Od 2012. primarni makroekonomski indikatori su u padu sa izuzetkom inflacije, koja je  porasla.“

Potrošačke cene rastu, potpomognute ruskom zabranom uvoza hrane  sa Zapada u znak odmazde zbog sankcija. Medjutim, državna propaganda je do sada gnev javnosti fokusirala na „strane neprijatelje“.

Mislim da nema smisla sada kritikovati vladu. Jer sada smo sami i moramo biti ujedinjeni. Ako počnemo sa nesuglasicama, to će nam samo naneti štetu.“kaže Oleg Dibrjov, lokalni stanovnik

Medjutim, Nečajev kaže da ruski ekonomski neprijatelji dolaze iznutra, dok vlasti čine malo da spreče odliv stranih investicija i kapitala.

Uveren sam da moramo da uvedemo ozbiljne preduzetničke reforme kako bismo zaštitili pravo svojine i uspostavili zaista nezavistan pravosudni sistem, te pobedili najgoru bolest u zemlji – korupciju.“

Uprkos padu, stvari nisu tako loše kao u Rusiji posle Sovjetskog saveza, kada je Nečajev bio na položaju ministra ekonomije. Nečajev zaključuje da bi tako duboka ekonomska kriza danas bila moguća samo ako bi cene nafte pale na 40 dolara za barel najmanje na godinu dana.

Nastavak na VOA...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.