Izvor: Blic, 06.Avg.2017, 00:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bivši ratni vođa Avganistana za jaku vladu i izbore

Bivši ratni vođa Avganistana Gulbudin Hikmatjar, koji se krajem aprila vratio u zemlji posle 20 godina izgnanstva, založio se danas za jaku vladu i izbore kao jedini put ka dolasku na vlasti.

Gulbuddin Hekmatyar should empower the security forces, instead of private fighting https://t.co/EGnipTl0yi pic.twitter.com/Ut3tHJmdmw

- Situacija u Avganistanu zahteva jaku centralnu vladu s jakim predsednikom na čelu, jer će inače biti nemoguće da se u zemlji vrate mir i >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << stabilnost - ocenio je Hikmatjar.

Hikmatjar, koji se prvi put obratio stranim novinarima od svog povratka u Avganistan i dalje ima ozloglašenu reputaciju koja plaši mnoge Avganistance.

Bivši ratni vođa, koji je u septembru potpisao mirovni sporazum s predsednikom Ašrafom Ganijem, čime je bio otvoren put za njegov povratak, izneo je dosta kritika na račun vlade nacionalnog jedinstva posle izbora održanih 2014. godine.

Hikmatjar je rekao da su izbori jedini put ka dolasku na vlasti, dodajući da još nije odlučio da li će se kandidovati na narednim parlamentarnim izborima zakazanim za oktobar 2018. godine.

On je bio jedan od glavnih komandanata borbe protiv sovjetskih snaga posle invazije Sovjetskog Saveza na Avganistan 1979, u čemu je dobijao veliku pomoć SAD i drugih zapadnih zemalja.

Kasnije je Hikmatjar optuživan da se više borio protiv drugih grupa mudžahedina nego protiv Sovjeta. Tokom 1990-ih godina je na kratko bio i premijer Avganistana, a kasnije se uključio u pobunu protiv avganistanskih i međunarodnih snaga.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.