Bivši komandanti: Netanijahu da otkaže govor u Kongresu

Izvor: Blic, 02.Mar.2015, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bivši komandanti: Netanijahu da otkaže govor u Kongresu

Grupa od preko 180 bivših komandanata u izraelskom bezbednosnom aparatu pozvala je juče premijera Benjamina Netanijahua da otkaže svoj govor, zakazan u Kongresu Sjedinjenih Američkih Država za utorak.

Komandiri za bezbednost Izraela, grupa koju čine nekadašnji visoki oficiri izraelske armije, Mosada, bezbednosne službe Šin bet i izraelske policije, održali su danas konferenciju za novinare na kojoj su upozorili da Netanijahuova diplomatska politika uništava savezništvo >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sa SAD, ruši moć zastrašivanja jevrejske države i približava Iran nuklearnom oružju.

"Sazvali smo ovu konferenciju kako bi apelovali na premijera Benjamina Netanijahua da otkaže predstojeći govor u Kongresu i da stane pre nego što bude kasno. Nije više moguće kriti jaz sa Amerikncima, jaz koji se ne može prihvatiti. Verujemo da to predstavlja jasnu i prisutnu opasnost za bezbednost države Izrael", rekao je penzionisan general-major Amnon Rešef.

"Kada premijer Izraela predstavi kao da govor može da zaustavi Iran u razvoju nuklearnog oružja, on šteti moći zastrašivanja Izraela, jer nema ni jednog bezbednosnog eksperta koji ne shvata da posle tog govora Iran neće biti distanciran od nuklearne opcije koju pokušava da postigne. Narod SAD vidi jaz između zemalja i lidera, narod Izraela ga vidi i ništa manje važno - narod Irana ga vidi," dodao je on.

Rezervni general major Amiram Levin, bivši zamenik šefa Mosada, rekao je da mu teško da govori protiv Netanijahua, kome je bio komandant u vojsci, ali je ocenio da je premijerova navigacija isključena: da je meta u Teheranu, a ne u Vašingtonu.

" Lideri govore privatno, a ne napolju na otvorenom. Poseta i govor su tačno suprotno od toga. Umesto da radimo ruku pod ruku sa predsednikom SAD, mi idemo tamo da mu gurnemo prst u oko. To vređa ne samo predsednika, već iznad svega vređa građane SAD koji podržavaju Izrael ali su pre svega i najviše Amerikanci."

On je dodao da je Iran zadovoljan što će Netanijahu govoriti, jer je Izrael bez nepokolebljive podrške SAD u međunarodnoj zajednici strateški mnogo slabiji.

Netanijahuova konzervativn partija Likud je ljutito reagovala na opaske bivših bezbednosnih zvaničnika, rekavši da je to "reciklirana verzija istih generala- levičara koji su o obećali mir sa Palestincima i podržavali povlačenje ( iz Pojasa Gaze), arapsku mirovnu incijativu, zasnovnu na podeli Jerusalima i podsticali povlačenje iz Judeje i Samarije (biblijsko ime Zapadne obale ) i Golanske visije.

U saopštenju Likuda je ocenjeno da su ti bivši komandanti bili glasnici levičara finansiranih milionima dolara od strane levičara u inostranstvu.

Netanijahuov cilj je da upozori na opasnost od nuklearnog sporazuma velikih sila s Iranom, koji će, kako tvrdi, ostaviti toj zemlji mogućnost da napravi atomsku bombu.

On će govoriti u Kongresu na poziv predsedavjućeg Predstavničkog doma, republikanca Džona Bejnera. Netanijahuovo obraćanje Kongresu nije koordinisano s administracijom predsednika SAD Baraka Obame.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.