Bivši komandant IRA ubijen u Belfastu

Izvor: NoviMagazin.rs, 05.Maj.2015, 23:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bivši komandant IRA ubijen u Belfastu

Bivši komandant Irske republikanske armije (IRA) povezan sa najozloglašenijim ubistvima te zabranjene grupe ubijen je danas hicima iz vatrenog oružja u ulici blizu njegove kuće u Belfastu, javili su građani i policija.

 Nijedna grupa nije preuzela odgovornost za danšnje ubistvo Džerarda "Džoka" Dejvisona (47) u Belfastu, koje je prvo ubistvo u Severnoj Irskoj za više od godinu dana.

Policija je navela da je suviše rano da se spekuliše o motivu tog ubistva. >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << Međutim odmah je naloženo da više policajaca izađu da patroliraju ulicama, povećao se broj kontrolnih punktova da bi se sprečio porast napada tvrdokornih pripadnika IRA koji se protive britanskoj vlasti uoči parlamentarnih izbora u Velikoj Britaniji u četvrtak.

Severna Irska bira 18 članova u donji dom britanskog parlamenta u Londonu.

"Ovo je hladnokrvno ubistvo izvršeno u sred dana u stambenoj četvrti i nema mu mesta u novoj Severnoj Irskoj", rekao je policajac koji vodi istragu, glavni inspektor Džastin Galovej.

Činjenica da se relativno retko dešavaju ubistva kao ovo danas ukazuju na to koliko su se u Severnoj Irskoj stvari promenile od najkrvavijih godina u njenom 40-godišnjem sukobu u kome je poginulo preko 3.600 ljudi.

Dejvison je bio komandant IRA u Belfastu 2005. godine kada su mu navodno drugovi iz IRA naredili da napadne jednog čoveka, Roberta Makartnija, u pabu posle razmene uvreda.

Makartni je ubijen nožem i niko za to ubistvo, koje se desilo pred desetinama svedoka, nije osuđen. Svedoci su tvrdili da ih je IRA zastrašivala.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.