BiH: Šest optuženih za masovne ratne zločine 90-ih

Izvor: Press, 01.Dec.2015, 14:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BiH: Šest optuženih za masovne ratne zločine 90-ih

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je danas optužnicu za ratne zločine protiv šest bivših predstavnika civilne vlasti i vojnih zapovednika bosanskih Srba, koji se terete za ubistvo više od 300 Hrvata i Bošnjaka, kao i za progon više od 20.000 osoba nesrpske nacionalnosti.
         Istragu o masovnim ratnim zločinima počinjenim na području opštine Kotor-Varoš otvorilo je tužilaštvo >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY), a potom taj slučaj prepustilo pravosudnim telima u BiH.
Optužnica je podignuta nakon završene istrage, a optuženi se terete za zločine protiv covečnosti počinjenim u periodu od juna 1992. do sredine 1994. godine kao deo širokog i sistematskog napada vojske i policije bosanskih Srba usmerenog protiv stanovništva nesrpske nacionalnosti.
Optužnica je podignuta protiv Boška Peulića (68), Slobodana Župljanina (58), Aleksandra Petrovića (45), Manojla Tepića (55), Janka Trivića (66) i Nedeljka Đekanovića (57), navodi hrvatska agencija HINA.
Nedeljko Đekanović je u tom periodu bio načelnik opštine i rukovodilac križnog štaba, Boško Pelić je obavljao dužnost taktičkog zapovednika vojske bosanskih Srba.
Slobodan Župljanin bio je u tom periodu zapovednik bataljona, Aleksandar Petrović i Janko Trivić bili su zapovednici čete, a Manojlo Tepić zapovednik opštinskog štaba tadašnje teritorijalne odbrane.
Optuženi se terete da su koordinirali, rukovodili i nadzirali operacije vojnih i policijskih snaga sa ciljem progona bošnjačkog i hrvatskog stanovništva sa područja opštine Kotor-Varoš.
Oni se takođe terete i da su zajedno učestvovali u zločinačkom poduhvatu, odnosno da su na nacionalnoj i verskoj osnovi sproveli progon ubistvima, deportacijama i prisilnim preseljenjem stanovništva.
Vojska i policija bosanskih Srba takođe je sprovela i sistematsko uništavanje kulturnih, verskih i istorijskih spomenika i objekata.
Kako hrvatska agencija podseća, među 20.000 prognanih osoba bošnjačke i hrvatske nacionalnosti bilo je žena i dece, a i nakon 20 godina tek neznatan broj ljudi se vratio u tu oblast.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.