BiH: Doktorka loše dala epidural, žena umrla posle porođaja!

Izvor: Press, 25.Jul.2014, 21:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BiH: Doktorka loše dala epidural, žena umrla posle porođaja!

Cvijetić-Koldžo jedna je od četiri doktora koji su pravosnažno osuđeni u poslednjih pet godina na sudovima u Bosni i Hercegovini (BiH). Iako su zbog njihovih grešaka pacijenti umirali ili postajali invalidi, jedino je Cvijetić-Koldžo otišla u zatvor.
Istraživanje Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) pokazalo je da nijednom doktoru osuđenom za greške nije oduzeta licenca. Sve do odlaska u zatvor, Cvijetić-Koldžo je radila tamo gde je njena greška Svjetlanu Zukić (37) koštala >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << života.
Sa osuđenom doktorkom se u aprilu ove godine susreo pacijent star 65 godina iz Sarajeva. Cvijetić-Koldžo mu je bila anesteziolog tokom operacije karcinoma.
- Kad sam legao na operacioni sto video sam nju iznad moje glave. Bio sam šokiran. Znam da je optužena i da je trebala da bude u pritvoru. Automatski me je uhvatila panika i bio sam nesiguran u operaciju. Tada mi ništa dobro nije prolazilo kroz glavu – ispričao je novinarima CIN-a.
Budući da se i dalje leči u istoj ustanovi, nije želeo da mu se navodi ime. O njenom slučaju je čitao u novinama i smatra da ona ne bi trebalo da radi sa  pacijentima.
Svjetlana Zukić je sredinom jula 2007. godine primljena u Klinički centar radi porođaja. Bila je to njena druga trudnoća i očekivala je devojčicu. Zukić je bila zdrava žena kada su je u predvečernjim satima uveli u porođajnu salu. Sa njom  je ušla i doktorka Cvijetić-Koldžo, specijalista za anesteziologiju, i dala joj epiduralnu anesteziju radi bezbolnog porođaja.
Tada joj je doktorka probila omotač kičmene moždine. Veštaci su objasnili tokom suđenja da se ova komplikacija dešava u praksi i da je anesteziolog dužan da je unese u temperaturnu listu koja stoji uz krevet pacijenta. Ukoliko dođe do ove komplikacije, pacijent mora da bude zadržan u bolnici duže od 24 sata.
Sud je utvrdio da doktorka nikoga nije obavestila da je probila omotač, niti je to zabeležila u temperaturnoj listi. Tako je Zukić šesnaest sati nakon porođaja otpuštena iz bolnice. Nekoliko dana kasnije počela je da oseća glavobolje, zbog čega je kontaktirala doktorku Cvijetić-Koldžo.
Ona joj je najpre savetovala da svakodnevno pije dva litra “Koka-Kole“ i litar kafe, da bi se zatvorila rupica na kičmenom omotaču i da bi ublažila glavobolje.
Nedelju dana nakon porođaja doktorka je pacijentkinju posetila u stanu i nastavila je da je posećuje sve do njene smrti. Za to vreme davala joj je infuziju i lek “Propofol“. Na suđenju je utvrđeno da se taj lek može davati isključivo u zdravstvenim ustanovama, te da anesteziolog ne može da ide u kućne posete i da primenjuje terapiju bez dijagnostike.
Iako se Zukić svakim danom sve lošije osećala, doktorka je nije upućivala drugom lekaru, već je govorila da je to normalna faza oporavka.

 
Edin Zukić je suprugu dva puta vozio u bolnicu kod Cvijetić-Koldžo, koja je odbila da pošalje kola hitne pomoći po nju. U vreme svojih dežurstava, kada većina doktora nije bila prisutna, pacijentkinji je davala takozvane “krvne zakrpe”, što je metoda lečenja koja se mora ranije primeniti. Na sudu je utvrđeno da anesteziolog ne može samostalno da daje  krvnu zakrpu niti da donese odluku o tome.
U noći između 14. i 15. augusta 2007, Cvijetić-Koldžo je pacijentkinji ostavila kateter u leđima, radi daljeg lečenja. Dva dana kasnije, Zukić je preminula.
Njena ćerka danas ima sedam godina i živi sa ocem i bratom. Da je lečena u bolnici, Svjetlana Zukić imala bi šansu da preživi, zaključili su sudski veštaci. Sud je na osnovu izvedenih dokaza utvrdio da je optužena odstupila od uobičajenih pravila struke, navodi se u presudi.
Prema Krivičnom zakonu Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH), osoba koja je nesavesnim lečenjem prouzrokovala smrt druge osobe kažnjava se zatvorom od jedne do 12 godina. U vreme kada je Cvijetić-Koldžo počinila ovo krivično delo, sud nije mogao da joj oduzme dozvolu za rad, jer su tek 2010. godine usvojene izmene koje to omogućavaju.
Doktorka Cvijetić-Koldžo pravosnažno je osuđena u maju 2013. na tri godine zatvora. Međutim, u KCUS-u je radila sve do početka ovog meseca, kada je otišla u tuzlanski zatvor. U Kliničkom centru kažu da osuđenoj doktorki nisu dali otkaz jer nisu dobili pravosnažnu presudu.
Doktorka se 2013. godine žalila Ustavnom sudu BiH, ali kako je potvrđeno iz te institucije, ta žalba ne odlaže izvršenje pravosnažne presude. Osuđena doktorka se nije odazivala na pozive novinara. Tokom suđenja je negirala krivicu i kazala da je postupala kao savestan lekar u nameri da pomogne Svjetlani Zukić, ali da je pacijentkinja svojim postupcima pogoršala zdravstveno stanje.

Nastavak na Press...






Povezane vesti

LECILA-JE-KOKA-KOLOM-Doktorka-lose-dala-epidural-zena-umrla-posle-porodjaja-

Izvor: medio.rs, 25.Jul.2014

Doktorka iz BIH Amila Cvijetić-Koldžo radila je sa pacijentima više od godinu dana nakon što je osuđena na trogodišnju zatvorsku kaznu. Iako je u zatvoru jer snosi krivicu za smrt pacijentkinje, ona još uvek nije ostala bez radne dozvole

Nastavak na medio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.