Izvor: Blic, 31.Maj.2016, 00:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Berlin: Proizvođačima mleka 100 miliona evra pomoći

Nemačka vlada će proizvođačima mleka ponuditi finansijsku pomoć od najmanje 100 miliona evra kako bi se izborili sa padom cena koji ugrožava njihov opstanak, izjavio je nemački ministar poljoprivrede, Kristijan Šmit.

"Pružićemo proizvođačima kratkoročnu finansijsku pomoć. Vlada će staviti na raspolaganje najmanje 100 miliona evra u vidu direktne pomoći i poreskih olakšica", rekao je Šmit, a prenosi agencija Frans pres.

Zarada više hiljada poljoprivrednika >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je "u škripcu" zbog sunovrata cena mleka koje je prouzrokovala prekomerna ponuda u čitavom svetu.

Od kraja prošle godine, kada je Evropa ukinula sistem kvota za mleko koji je bio na snazi tri decenije, većina proizvođača mlečnih proizvoda u Nemačkoj je povećala proizvodnju.

Izvozno tržište je, međutim, pokazalo manji apetit od obećanog, jer je usporavanje rasta u vodećim ekonomijama u razvoju nagrizlo tražnju.

Rusija, kao veliki potrošač nemačkog sira, takođe bojkotuje evropske proizvode zbog spora sa EU oko ukrajinske krize.

Kao rezultat svega toga, cene su znatno pale, navodi AFP.

Mnogi nemački distributeri su snizili maloprodajnu cenu mleka na 0,46 evra za litar, zbog čega proizvođači ostaju sa prihodom manjim od 20 centi po litru, što je, prema njihovim tvrdnjama, praktično neodrživo.

Nemačka je najveći evropski proizvođač mleka, budući da 70.000 proizvođača proizvede 33 miliona tona godišnje.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.