Belgijski kralj zahteva vladu Flamanaca i Valonaca

Izvor: Press, 23.Jul.2014, 00:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Belgijski kralj zahteva vladu Flamanaca i Valonaca

Belgijski monarh koji po ustavu ima velika ovlašćenja, zamolio je vođu flamanskih demokrata Krisa Petersa i šefa liberala francuskog govornog područja Šarla Mišela, da pokušaju da zajedno oforme vladu, navodi se u saopštenju kraljevske palate.

Novi kralj je nasledio duboko podeljenu naciju na jug, gde živi stanovništvo koje govori francuski jezik i, sever, gde žive Flamanci koji govore holandski.

Flamanci godinama unazad zahtevaju od centralne vlade širi stepen >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << autonomije.

Belgijski političari su 2010. godine pregovarali rekordnih 18 meseci o formiranju nacionalne vlade, uprkos svim naporima i apelima tadašnjeg kralja Alberta II, podseća agencija AFP.

Partije političke levice i centra su prošle sedmice uspele da sastave regionalnu vladu Valonije, južnog francuskog govornog područja, pošto je početkom meseca osnovana široka francusko-flamanska koalicija za grad Brisel, koji je i regionalna prestonica.

Na konzervativnom severu i dalje traju pregovori između glavne flamanske nacionalističke partije N-VA i Hrišćansko-demokratske partije.

Kralj Filip je poručio da će različite vlade morati da "sarađu u duhu lojalnosti i međusobnog poštovanja" kako bi Belgija nastavila da sprovodi potrebne reforme i odgovori na socijalno-ekonomske izazove.

Nastavak na Press...






Povezane vesti

Belgijski kralj naimenovao dva pregovarača za vladu

Izvor: Blic, 23.Jul.2014

Belgijski kralj Filip odredio je danas dvojicu političara desnog centra da vode pregovore o formiranju nacionalne vlade, nakon izbora održanih u maju...Belgijski monarh koji po ustavu ima velika ovlašćenja, zamolio je vođu flamanskih demokrata Krisa Petersa i šefa liberala francuskog govornog područja...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.