Belgija i Holandija pokrenule istrage o špijunaži Nemačke za SAD

Izvor: Blic, 30.Maj.2015, 00:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Belgija i Holandija pokrenule istrage o špijunaži Nemačke za SAD

Belgija i Holandija pokrenule su istrage o tvrdnjama za špijunažu Nemačke, koja je optužena da je pomagala američkoj Agenciji za nacionalnu bezbednost (NSA), izjavili su danas zvaničnici.

Odvojene istrage usledile su nakon medijskih izveštaja da je nemačka Obavještajna agencija BND pomagala NSA da prikupi podatke o brojnim metama u Evropi, uključujući francusku Vladu, Evropsku komisiju i kompaniju "Erbas".

"Ukoliko se pokaže da su tačni izveštaji o obimnoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << špijunaži nemačke obaveštajne službe, Nemačka će morati dati objašnjenje", navodi u saopštenju belgijski ministar za telekomunikacije Aleksander de Kro.

Portparol holandske Vlade Vard Bezemer kazao je da je istraga pokrenuta.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.