Bela kuća: Branićemo međunarodne vode od kineskog preuzimanja

Izvor: Blic, 24.Jan.2017, 00:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bela kuća: Branićemo međunarodne vode od kineskog preuzimanja

Administracija novog američkog predsednika Donalda Trampa poručila je danas da će SAD sprečiti Kinu od preuzimanja teritorije u međunarodnim vodama, prenosi Rojters.

- Mislim da će SAD osigurati tamo zaštitu naših nacionalnih interesa. Ukoliko su ta ostrva zaista u međunarodnim vodama i nisu deo same Kine, onda je odgovor potvrdan. Mi ćemo sigurno braniti međunarodne teritorije od toga da ih preuzme neka zemlja - rekao je portparol Bele kuće Šon Spajser na brifingu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << za novinare.

Rojters navodi da je Spajser odgovarao na pitanja da li se Tramp slaže sa komentarima Reksa Tilersona, kojeg je nominovao za novog državnog sekretara SAD, i koji je prošle nedelje izjavio da Kini ne bi trenalo dozvoliti pristup ostrvima koje gradi u područjima Južnog kineskog mora oko kojih se spori sa drugim zemljama.

AP podseća da je Tramp "ustalasao perje" sa Kinom nedugo nakon pobede na izborima u novembru, razgovorom sa liderkom Tajvana i prekidom dugogodišnje tradicije održavanja nezvaničnih odnosa s ovim ostrvom.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.